You are currently viewing Szalonnasütő építése házilag (ötletekkel, képekkel)

Az egyik legkellemesebb tavaszi időtöltés egy családi vagy baráti összejövetel a kertben.

A helyszín kiváló minden szempontból, hiszen szabad levegő vagyunk, van elég terünk, és mindenképp izgalmasabb látvány, mint a szoba négy fala. Összejövünk tehát páran a hétvégén és jó magyar szokás szerint készítünk valami finom ételt. Mert ugye a szabadban készült ételek íze valahogy más, mint amit a konyhában főzünk.

Amire pedig szükségünk van ennek megvalósításához, az egy jó kis kerti tűzrakó.


A kerti tűzrakó helyének kiválasztása

Amikor kiválasztjuk a nyársaló helyszínét, akkor érdemes abban gondolkodnunk, hogy közelre tegyük a konyhához és a teraszhoz. Ne kelljen túl nagy távolságokat megtenni, amikor az elkészült ételt odahordozzuk az asztalhoz.

A másik, hogy legyünk figyelmesek a szomszédainkkal. Ne hozzájuk áramoljon az összes keletkező füst, tehát ne közvetlenül a közös kerítés mellé pakoljuk a kerti tűzrakóhelyet.

Mielőtt belevágnánk a kerti grill építésbe, mindenképp tervezzünk egy kicsit. Rajzoljuk le az elképzeléseinket! Akár több ötletet is, amiből aztán majd kiválasztjuk azt, amelyiket a legjobbnak találjuk. Megtehetjük, hogy egymásra rakjuk a téglákat, hogy jobban el tudjuk képzelni, milyen is lesz majd a kerti tűzrakóhely téglából.

Íme kerti bográcsozó/kerti sütögető ötletek, képekben.

Kerti bográcsozó ötletek házilag – képekkel

Kerti szalonnasütő házilag – Az alapanyagok

Ezekre a hozzávalókra, alapanyagokra lesz szükségünk, ha a kerti szalonnasütőt házilag készítjük el:

  • tégla (lehet bontott tégla is)
  • cement, sóder, víz
  • betonacél vagy síkháló
  • 600×400-as vasrács vagy sütőrács
  • samotthabarcs
  • falazóhabarcs
  • vízüveg

Amennyiben szeretné, hogy a kerti tűzrakó építése minőségi alapanyagokból, és olcsón történjen – tekintse meg kínálatunkat!

Szalonnasütő építése házilag, lépésről-lépésre

1. Zsalu

Miután kiválasztottuk a tökéletes helyszínt, ássunk egy kb. 20 cm-es gödröt.

Ez után készítsünk deszkából egy négyzet alakú zsalut. A deszka legyen 15 cm széles. Maga a zsalu pedig 90×90 cm. A zsalu az, ami megadja az alap méreteit és formáját. Ebbe kerül majd bele a beton és a síkháló.

Pár napig locsolgassuk a betont. Azután már le tudjuk bontani a zsalut. Amikor megbizonyosodtunk arról, hogy a beton teljesen megszáradt, akkor indulhat az építkezés.

2. Tűztér

Most pedig létrehozzuk a tűzteret.

A korábban elbontott zsaludeszkákból csináljunk egy 65×65-ös négyzetet. Ezt öntsük ki betonnal. A tűztér aljába tegyünk kivehető rácsot, aminek a fém fogadókeretét belebetonozzuk a tűztér aljába. Figyeljünk arra, hogy a tűztér kialakítása kompatibilis legyen a grillrács méretével.

3. Nyársaló építés

Ezután jöhet a nyársaló felépítése.

Rakjuk körbe az első sort úgy, hogy a téglák között kihagyunk 1 cm-es fugákat. Az első két sorban legyen hagyva egy nyílás, amin keresztül majd tisztítjuk a sütőt. A második sort kötésben rakjuk le, a következő sorokat pedig már kihagyás nélkül.

Az optimális magasság úgy fél méter. Építsük fel hét tégla magasságig, aztán pár téglát helyezzünk el belül is, ezeket függőlegesen, a fal mentén és rögzítsük habarccsal. Ez azért kell, hogy erre ráhelyezhessük a tűztér alját.

Végül pedig kenjük ki vízüveggel és samotthabarcs keverékkel a tűzteret. Így a cement és a fuga nem szárad ki és nem fog szétesni, amit építettünk.

Kész is a tökéletes kerti szalonnasütő házilag!

Amennyiben minőségi alapanyagokból és olcsón szeretné elkészíteni a kerti szalonnasütőt – tekintse meg aktuális térkő árainkat itt: Térkő árak!

Kellemes szalonnasütést kívánunk!