You are currently viewing Járda melletti növények és talajtakaró kavics (útmutató)

Amikor egy rózsabokor körül csak a csupasz talajt látjuk, vagy a szárba szökkent gyomokat, akkor könnyen megjöhet a kedvünk, hogy fenyőkérget, kulé kavicsot, esetleg fehér zúzott mészkövet vegyünk. Ezek a talajtakaró anyagok hasznosak, mert védik a talajt a kiszáradástól, hátteret adnak a cserjéknek, és csökkentik a gyomok életterét, főleg ha geotextilt is teszünk alájuk. 

Új korában gyönyörűen mutat ez a megoldás, csak lombhullás után romlik el a jókedv, mert a leveleket nagyon nehéz kiszedni a faháncs vagy a kövek közül. Persze járdalapokkal is lehet takarni a talajt, de a járdalappal burkolt felületek is barátságosabbá válnak, ha élő talajtakarókkal tagoljuk és szegélyezzük őket. További tudnivalók a talajtakaró növényekről a folytatásban.

Járda melletti növények és a talajtakarók

A járda melletti növények kiválasztásánál a fő szempont az, hogy alacsonyabbak legyenek, mint azok a bokrok és virágok, amelyeknek szeretnénk gyomnövény mentes hátteret biztosítani. Persze az is fontos, hogy a levelei elég nagyok legyenek vagy elég sok legyen belőlük a takaráshoz. Nem szerencsés, ha az élő talajtakaró tarkább vagy rikítóbb annál a növénynél, ami köré ültetjük. Ennél már csak az rosszabb, ha többféle talajtakaró növényt vegyesen ültetünk a rózsák és cserjék közé. Egyféle, távolabbról nézve is egységes képet mutató fajtát ültessünk, amely télen is zöldell, és nincsenek túl nagy igényei víz és napfény szempontjából.

A talajtakaróval ellátott cserjés területhez általában járdalappal burkolt kerti út vezet. Közvetlen a járdalapok mellé és akár a járdalapok közé is ültethetünk sziklakerti növényeket – de ha az ültetésre kiszemelt hely vagy út az utcafronton van, akkor érdemes ezt is számításba venni, és utcafronti növényeket választani. Nemcsak azért, hogy ne legyen gondunk a locsolásra, hanem azért is, mert ezek a fajták nyáron jól viselik a felforrósodó beton járdalapok közelségét. A Kereklevelű kapotnyak, vagy a Fürtös kőtörőfű például kimondottan ajánlott járda melletti virágok, növények. A talajtakaró növényzet ráadásul a lopás miatt is nagyon jó választás lehet, amennyiben előkertbe vagy utcára kerülnek kiültetésre.

Ha egy napos helyre épített kerti kiülő mellé ültetett cserjékhez keresünk talajtakaró növényt, akkor az enyhén lila levelű Orbáncfű alkalmas lehet, főleg a nála jóval magasabb örökzöld cserjék esetén. Ez ugyan nem lépésálló növény, és tavasszal igényel némi felújítást, de napos helyen ezen kívül nem lesz vele dolgunk késő őszig. A tavaszi felújítás abból áll, hogy kézzel összefogjuk a növények lombját, és a kezünk alatt ollóval elvágjuk a szárakat, kb. 10 cm-rel a talaj fölött.

Félárnyékos helyeken a Szőnyegmadárbirs, árnyékban a nevéhez méltóan az árnyékliliom lehet megfelelő talajtakaró növény. Nyáron ne feledjük, hogy ezek a fajták a kánikulát nem bírják ki öntözés nélkül.

Szélsőségektől mentes helyekre a legjobb választás a télen is zöld, igénytelennek mondható Meténg, és a Japán kúszólonc. A Meténg nyáron gyönyörű kék virágtengerré változik, a Japán kúszólonc pedig fantasztikus illatfelhővel varázsol el minket.

Mivel a talajtakaró növények többnyire nem lépésállóak, ezért a közlekedési útvonalaink jól láthatóak lesznek egy idő után. Régi praktika, hogy oda kell járdalappal burkolt kerti utat építeni, ahol kikoptak a növények a gyalogos forgalomtól. A járda mellé növényt ültetni ezután pedig már jóval könnyebb lesz.

Teljesen gondozás mentes növény nem létezik, figyelni kell rá, hogy szükség esetén kapjon vizet, megfelelő minőségű táptalajt, ha szükséges akkor kártevők elleni oldatot. Tulajdonképpen a fenyőkérget is le kell cserélni néhány évente, és a köveket is meg kell szabadítani időnként a közéjük hulló levelektől és egyéb növényi hulladéktól. Az egyetlen végleges és gondozás mentes megoldás a beton járdalap, vagy a térkő. Ezek a burkolatok esztétikát és rendezettséget visznek a kertbe, ha a környezet hangulatához illő formát és színt választunk. Túlzásokba mégse essünk a járdalapozással, a túl széles kerti utak, vagy túl nagy kerti kiülő helyek felborítják a beton és a zöld felületek egyensúlyát, az egész kert aránytalanná válik.

A talajtakaró növények mellé ajánlott járdalapok legfrissebb árai itt találhatók: Járdalap árak.

Talajtakaró kavics

A növények mellett más talajtakaró elemek is léteznek, amelyek ugyanolyan mutatósak, de jóval kevesebb gondozást igényelnek. Ide tartoznak például a talajtakaró kövek.

A kavics a kertben ma már annyira alapnak számít, hogy nélkülük szinte már lehetetlen elképzelni a kertépítést. De vajon mennyi kavics kell a kertbe? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk a kavicsos kert kialakítása cikkünkben.

Természetesen a díszkavicsok is igényelnek karbantartást, de jóval kevesebbet, mint például a faháncs – a növényekkel pedig össze sem hasonlítható. Amire itt inkább figyelni kell, az a járda lapokkal történő megfelelő kombinálás, a tagolás, a szegélyezés és a színek összképe. 

Ahhoz, hogy ezeket el tudjuk dönteni, ismernünk kell a különböző talajtakaró díszkövek fajtáit és színeit, illetve a velük harmonizáló járdalap típusokat.

A) Talajtakaró kövek

Vizuálisan két kategóriába sorolhatók a talajtakaró díszkövek: 

  1. tört szemcsés zúzalék jellegű kövek
  2. kerek szemcsés kavics jellegű

Színüket tekintve azonosak és méretükben sincs különbség – csupán a funkciójukban. 

A tört szemcsés köveket érdemes tömöríteni, ami után akár járófelületként is használhatjuk a kapott felületet, hiszen a kavicsok élei annyira összefekszenek, hogy a gyomok egyáltalán nem képesek utat találni közöttük. 

A kerek szemcsés talajtakaró kavicsok a tört szemcséssel szemben nem tömöríthetők, hiszen a gömbölyű kövek egyszerűen átgördülnek egymáson. Ezt azt jelenti, hogy a gyomosodást nem lehet megakadályozni, mert jóval nagyobb hézagok keletkeznek, mint a tört szemcsés köveknél.

Érdemes azonban kiemelni azt a tényt, hogy a gömbölyű díszkavicsok sokak számára szebb megoldást nyújtanak, így geotextília alkalmazásával egyfajta alternatív megoldást kapunk, hiszen bár a hézagok megmaradnak, de a textilnek hála a gyomok nem képesek utat törni maguknak. Tömöríteni ettől függetlenül ugyancsak nem szabad, ezért a járás sem ajánlott rajtuk. 

Van azonban, ahol a kerek díszkövek kimondottan előnyösek a tört szemcsésekkel szemben, mégpedig az esővíz földbe vezetésekor. Ekkor ugyanis a nagy hézagok előnyt jelentenek – minél nagyobbak a hézagok, annál több vizet tud elnyelni. Célszerű tehát minél nagyobb szemnagyságú kavicsokat választani erre a célra. A geotextilnél ez esetben nagyon fontos, hogy vízáteresztő legyen. Ha túl sok a vízmennyiség, aminek át kellene folynia a geotextílián, akkor megoldás lehet még a kavicsréteg megvastagítása. 35-45 centiméteres rétegvastagságnál már nem kapnak elég napfényt a gyomok, így biztosan nem fognak kinőni.

B) A díszkavicsok kiegészítői – a járdalapok

A járdalapok felületét borító köveknél is két csoportra oszthatjuk a talajtakaró kavicsokat:

  1. tört szemcsés zúzalék jellegűek
  2. kerek szemcsés kavicsok

A különbség abban rejlik, hogy a kavicsméret jóval kisebb lesz a járda melleti növények és díszkavicsok esetében.

A járdalapok melletti talajtakaró köveknél a legfontosabb szempont kétségtelenül a színek harmóniája lesz. Éppen ezért nem érdemes arra törekedni, hogy a kövek formája ugyanolyan legyen, a tört szemcsés ez esetben jól mutat a kerek szemcséssel is.

Már csak egyetlen kérdés maradt.

Melyek a legnépszerűbb talajtakaró díszkövek?

A legismertebbek kétségtelenül ezek a fajták: 

  • zúzott fehér mészkő
  • zúzott vörös mészkő
  • kulé kavics
  • bazalt zúzalék

Ezeket szinte minden hazai kereskedésben meg lehet találni. De vajon mely járdalapok illenek leginkább a fentebb felsorolt díszkavics fajtákhoz?

Leginkább a gyöngykavicsos, a fehér mészköves, a finomszemcsés vörös, és a finomszemcsés antracit színű járdalapok. Érdekesség azonban, hogy mesterséges színező anyagokkal ma már minden díszkő fajtához készíthető hasonló színű járdalap. Éppen ezért a szín mellett érdemes a csúszásgátlásra is odafigyelni, amikor járdalapot választunk. 
A felsorolt járdalapok méret- és színválasztéka, valamint az érvényes árai itt elérhetők: Járdalap árak.