You are currently viewing Terasz burkolás térkővel — és a térkő terasz rétegrendje

A kertek egyik legfontosabb kelléke a térkő – ezt már sokan tudják.

Azonban azt jóval kevesebben, hogy a járdalapok és a térkő teraszra is tökéletes megoldás.

Járdalap vagy térkő teraszra?

Bizony, a terasz térkőből és járdalapokból is készülhet.

Mindkét megoldás teljesen ideális, aminek egyik fő oka az, hogy fagyállóbbak, mint a mázas felületű vagy a természetes mészkőlapok. A járdalapok felülete télen sem csúszik, a felületi struktúrájuk lehet enyhén érdesített, finomszemcsés, vagy akár egészen durva 2 – 5 mm-es zúzott mészkőből. 

Gyakran kapjuk meg a kérdést, hogy amikor a terasz burkolás térkővel vagy járdalapokkal történik, akkor mi a térkő rétegrend a hagyományos térkő lerakás menetéhez képest?

Ha szeretnénk, hogy a terasz térkövezése vagy burkolása tartós legyen, akkor a beépítés során érdemes néhány bevált alapelvet követni.

Térkő terasz rétegrend

Az alap, ahonnan indulunk vagy egy tartó funkciót ellátó födém, vagy maga a talaj. Mindkét esetben csatlakozni fogunk a házfalhoz, ezért fontos, hogy az első réteg a vízszigetelés legyen. 

Födém esetén ezt megelőzheti egy hőszigetelő réteg is, de csak akkor, ha ezzel együtt is elférünk a küszöb szintje alatt. A víz elvezetés tervezésénél alapvető, hogy a házfaltól és a teraszra vezető ajtótól kifelé vezessük a vizet, és a munka végén a járdalapok alacsonyabban legyenek az ajtó küszöb szintjénél. A legjobb megoldás, ha bitumenlapokkal teljesen elzárjuk a víz útját. A víz záró rétegnek 2%-os lejtést kell biztosítanunk, ezt lejtést adó beton réteggel oldjuk meg. 

Mivel a házfalat is meg kell védeni a víztől, ezért a szigetelést lehetőleg fel kell húzni a fal lábazati részére is – hasonló terasz szigetelés rétegrenddel. Ha a teraszunk nincs alápincézve, akkor is ajánlott ugyanezt a terasz rétegrendet tartani, mivel vízszigetelés híján a járdalapok alatt összegyűlt víz megfagyhat és megemelheti a járdalapokat. Sőt akár az is előfordulhat, hogy a ház falát kezdi el áztatni, és elkezd peregni a vakolat.

A következő szint a térköves terasz rétegrendben az aljzatbeton, vagy betonhabarcs. Ennek nem feltétlen kell víztaszítónak lennie, sokkal inkább az a lényege, hogy biztosítsa a minimum 1%-os lejtést a belehelyezett járdalapok számára.

A térkő terasz rétegrendjének legfelső szintjét maguk a térkövek vagy járdalapok jelentik. Jó esetben még elfér a 6 cm-es vastagságú járdalap is a küszöb szintje alatt, ez praktikus a teherbírás szempontjából. Ha már nincs ennyi helyünk a járófelületet biztosító réteg számára, akkor vékonyabb járdalapot kell választanunk. Ha alá van pincézve a teraszunk, vagy emeleti teraszt burkolunk, akkor a lehető legvékonyabb beton járdalapokkal vagy térkövekkel kell dolgoznunk, ezek vastagsága 3.8 cm.

Terasz burkolás térkővel vagy járdalapokkal

Amennyiben meglévő terasz térkövezése vagy felújítása a feladat, akkor nehezebb a dolgunk, mert nehéz megállapítani mi van a régi járdalapok alatt, ezért javasolt a régi burkolat alatti rétegek lehető legteljesebb eltávolítása, mint nulladik lépés.

A járdalapok alapanyaga is beton, ezért fontos, hogy a lerakásnál figyelembe vegyük a dilatációt mozgási hézagok kialakításával.

A legfontosabb a munkálatok kezdetétől a szintek helyes meghatározása: csak annyi réteggel tervezzünk, amennyi elfér a küszöb szintje alatt, de semmiképp se spóroljuk ki a térkő terasz rétegrendjéből a vízzáró réteget. Ezen kívül az 1 – 2 %-os lejtéssel is fontos biztosítani a víz elvezetését. A legtöbb szétfagyott, széttöredezett burkolatú terasznál ezeket az alapvető elveket szegték meg.

Amikor ezzel kész vagyunk, már csak egyetlen teendő marad.

Hogyan tegyük élővé a tavaszi térköves balkont?

Elkészült a terasz burkolása, de ott még mindig kissé kopár látvány fogad bennünket? Még nem ültettünk semmit a kültéri edényekbe? Jó lenne valami izgalmasat kitalálni? Na, nézzük meg akkor, hogy mit tudunk tenni ez ügyben. 

Milyen ötleteink vannak a térkövek növényi díszítésére?

Garantálni fogja a különleges látványt, ha farkasfogat ültetünk a fellógatott kaspókba. Ennek a növénynek a virágai ugyanis csüngésre is hajlamosak, ami azt jelenti, hogy aranysárga zuhatagot fog képezni, megtörve ezzel a térköves balkon szokásos díszítését. A napot és a félárnyékot kedveli és májustól októberig virágzik.

Az egynyári büdöske nagyon változatos megjelenésű virág, mind a méretét illetően, mind pedig a színvilága tekintetében. A farkasfoghoz hasonlóan, szintén májustól őszig virágzik. Mivel semmi nehézség nincs a gondozásában, ezért ajánljuk azoknak is, akik nem kifejezetten tapasztalt kertészek még.

Sokan szeretik a levendulát szép megjelenése és magával ragadó illata miatt. Fény- és melegkedvelő növény, ezért figyeljünk arra, hogy oda telepítsük, ahol a lehető legtöbb fény éri és ahol huzat viszont nem éri. Nincsenek nagy igényei, így jól túl tud élni tápanyagban szegényebb, illetve agyagos vagy meszes talajban is.

Akik zöldre vágynak, azoknak valók az olyan kisméretű, cserépben tartható örökzöldek, mint a törpe boróka, az oszlopos tiszafa, a kövirózsa, vagy például a varjúháj. Nagy előnyük, hogy kevesebb törődést igényelnek mint a színes virágok, miközben viszont nagyon jól mutatnak.

Említsük még meg, hogy mielőtt belefognánk a növények telepítésébe, rakjuk rendbe a térköves balkonunkat. Nézzünk szét, kell-e egy kis renoválási munka, vagy takarítás, mert sokkal nehezebb lesz hozzáférni az egyes részekhez, miután teleraktuk növénnyel.

A növények mellett érdemes dekorációs elemekkel is díszítenünk. Ha neten keresgélünk kicsit tavaszi balkon fotók után, akkor lehet jó ötleteket látni ízléses dísztárgyakra, könnyű tavaszi ülőkékre, vagy színes cserepekre.

A viacolor burkolat maga is felfogható díszítőelemként, főleg ha színes, vagy esetleg egyedi mintával kelti fel a figyelmünket. Amikor a növények balkonládáit, vagy dézsáit közvetlen a térkőre helyezzük, akkor különösen ügyeljünk rá, hogy a virágok színei harmóniában legyenek a térkövek színeivel. Aki hadilábon áll a színekkel és a harmóniákkal, például azért, mert férfi, az használjon egységesen egy semleges színt, amilyen a homokszín. Így a térkő, mint kellemes háttér, biztosan nem fogja megzavarni az összképet, bármilyen színkavalkádot is alkotnak majd a virágok.

Reméljük megbizonyosodott arról, hogy a terasz burkolás térkővel és járdalapokkal is megoldható, és egy kis kreativitással hihetetlenül széppé tehető.

A választható fagyálló járdalapok jegyzékét különböző csúszásgátló felületekkel itt tekintheti meg: Járdalap-árak — de a terasz térkő használatával is szép lehet, amiket itt találhat: Térkövek teraszra.