You are currently viewing Gabion támfal és kerítés építése térköves felülethez vagy kerti ágyásnak

A gabion háló és a töltelékanyagot alkotó gabion kövek dekoratív és praktikus megoldást jelentenek a kertben. Legyen szó gabion támfalról, gabion kerítésről vagy akár kerti ágyásokról, ez a technika nem okoz csalódást. Posztunkban a gabion támfal építése, gabion kerti ágyások kialakítása mellett az ezeket szegélyező térköves vagy járdalapokból készült utakra is kitérünk.

Mi az a gabion fal?

A gabion olasz eredetű kifejezés, jelentése kas vagy kosár. A gabion olyan, kővel, kaviccsal töltött, fémrácsból készült tartóelem, amely a kertben sokféle funkciót betölthet. Így például készülhet belőle:

 • gabion támfal,
 • gabion kerítés, 
 • kerti ágyások,
 • kerti válaszfal,
 • kerti bútorok stb. 

A gabion nagy előnye, hogy szükség esetén viszonylag könnyen elbontható, így ideiglenes megoldásként is ideális. 

Mire van szükségünk a gabion kerítés, támfal építéséhez?

Gabion kő

A barkácsáruházakban tulajdonképpen minden anyag és eszköz kapható, amire szükség lehet. Egyedül a gabion háló töltőanyagául szolgáló kövek jelentik ez alól a kivételt. A gabion kő legolcsóbban kőbányákban, kőőrlőkben szerezhető be, illetve az igényesebbek rengeteg szín és méret között válogathatnak a webáruházakban.

A drótketrec falai közé sokféle anyagot tölthetünk. Amire érdemes figyelni:

 • a töltőanyag a ketrec lyukméreténél nagyobb darabokból álljon, 
 • olyan anyag legyen, amelyben szívesen gyönyörködünk nap mint nap a kertünkben. 

Ideális töltőanyag lehet például a:

 • bontott tégla, 
 • kulé kavics, 
 • zúzott mészkő vagy bazalt, 
 • terméskövek vagy sziklák
 • és a különböző átmérőjű farönkök. 

Ritkábban használt töltőanyagok a gabion üvegsziklák, amelyekre a későbbiekben részletesen is kitérünk. Ezen kívül szóba jöhetnek töltőanyagként:

 • üres üdítős üvegek, 
 • tetőcserepek, 
 • különböző átmérőjű agyagcserepek, 
 • durvább szemű darált márvány, gránit, esetleg betontörmelék is.

Gabion háló

A gabion falakhoz nélkülözhetetlen gabion rácsokból különböző nagyságú és lyukméretű táblák kaphatók. Ezekből összeállíthatjuk a gabion fal külső vázát alkotó gabion kosarat a következő bekezdésben tárgyalt módon.

A gabion kosár összeszerelése

 1. Az említett gabion rács táblákat a sarkoknál lehet egymáshoz rögzíteni vinklivasakkal. A vinklivasakat kalapáccsal kell beütni a drótrácsok sarkaira. Természetesen a táblákat méretre is szabhatjuk, ezzel meghatározva a gabion magasságát és hosszúságát.
 2. A távolságtartó vasak két vége kampóban végződik, ezeket be kell akasztani a két drót táblába, így tudjuk beállítani a gabion szélességét, és meggátolni a drótkosár behorpadását.
 3. A tökéletes stabilitáshoz szükség lesz útalapnak való murvára vagy más hasonló szemszerkezetű zúzott kőre, illetve betonba helyezett fémcölöpökre.

Térelválasztó gabion fal és kerítés építése térkövezett felület mellé

Gabion támfal alapozása

 1. A térköves út szegélykövei mellett emeljük ki a földet kb. 40 cm mélységben. 

Az árok szélessége a gabion szélességével megegyező legyen. A gabion szélessége elsősorban attól függ, hogy milyen magas lesz, és mekkora nyomást kaphat oldalról. Inkább legyen 10 centivel szélesebb annál, amit gazdaságosnak gondolunk, mint hogy felboruljon, és maga alá temessen valakit. 

 1. Feléig töltsük be az árkot útalapnak való murvával, vagy bazalttal, és alaposan tömörítsük.

Zsaluzás és betonozás

 1. A következő lépésben tegyük a helyére a betonketrec alját és rögzítsük hozzá a két oldalfalat. Kb. 50 centiméterenként akasszunk be az oldalfalak közé egy-egy távtartót. A ketrec tetejét még ne helyezzük fel.
 2. Az árokban kb. 2 méterenként két deszkával zsaluzzuk ki a betongombócok helyét, amelyek a fémcölöpöket fogják tartani. A zsalut úgy alakítsuk ki, hogy a betongombócok minimum 40 cm hosszúak legyenek és 20 cm vastagak.
 3. Keverjük be a betont, és híg állapotában öntsük be a kizsaluzott helyekre, majd a fémcölöpöket egyből üssük is le a betongombóc közepén úgy, hogy a cölöp alja kb. 20 centivel mélyebben legyen, mint a betonréteg.

A gabion feltöltése

A gabion töltőkövekből alulra olyat válasszunk, amelyik a legjobban illik a mellette lévő térkő, illetve a térkőszegély színéhez. Ha több színt vagy többféle anyagot is használunk a gabion feltöltésére, akkor ügyeljünk, hogy minden réteg legalább 20 cm vastag legyen, és a fal teljes hosszúságában végigfusson. 

Fontos, hogy a töltőkövek mérete valamivel nagyobb legyen, mint a rács lyukmérete. De ne sokkal, mert akkor úgynevezett fészkek, azaz nemkívánatos lyukak maradhatnak a falban. 

A töltést úgy végezzük, hogy a kövek között minél kisebb hézagok maradjanak, és minél nagyobb felületen támasszák egymást. Főleg a látható, kívülre eső köveket rakjuk úgy, hogy a térkövön járóknak esztétikus látványban legyen részük.

Az üvegszikla előnyei

Ha üvegsziklát is használunk a gabion feltöltésénél, akkor azt valahol 30 és 60 cm közötti magasságban helyezzük el. Így az üvegszikla fényáteresztő tulajdonságának köszönhetően jobban látható a térkövezett felület.

Magyarországon is kapható türkiz színű gabion üvegszikla. Ebbe a sziklába fehér LED-izzókat építve olyan gyönyörű világítófalat készíthetünk, hogy romantikusabb lelkek sírógörcsöt kapnak, amikor meglátják.

Befejezés

A végén ne felejtsük el rátenni a ketrecre a tetejét, és a vinklikkel rögzíteni a sarkoknál. Aki megvette a türkiz üvegsziklákat, és világító falat készített belőle, az most vidáman kapcsolgathatja fel-le a LED-izzókat, mert megérdemli.

Kerti gabion támfal építése

A gabion fal speciális típusa a gabion támfal. Ennek funkciója, hogy a mögötte lévő földet megtartja, meggátolva, hogy az esővíz elhordja a mélyebb területekre a talaj felső rétegét. 

Ebből következik, hogy a gabion támfalnak elsősorban jelentősebb szintkülönbség esetén van létjogosultsága. Segítségével a lejtős kertet vízszintes (vagy ahhoz közelítő) területekre, “teraszokra” tagolhatjuk. Támfalat persze nem csak gabionból lehet építeni, de ez az egyik legjobb megoldás erre a célra. Így a termőtalaj eróziója helyett a csapadékvíz nem folyik le a mélyebben fekvő területekre, hanem egyenesen leszivárog a talajba. 

(A kerti gabion támfal építése a gyakorlatban megegyezik a térelválasztó gabion fal építésének menetével. Az ott leírtak tehát itt is érvényesek.) 

Kerti ágyások kialakítása gabion támfal segítségével, és a hozzájuk vezető kerti utak építése

Gabion segítségével nem csak kerítéseket és támfalakat, de tetszetős kerti ágyásokat is létrehozhatunk. Tekintsük át, milyen fajta ágyások építhetők gabion segítségével, illetve milyen járdalapokból érdemes kialakítani a mellettük futó kerti utat.

Mivel a növényágyások köré nem kell túl nagy teherbírású falat építeni, ezért itt a gabion kosár lehet akár egészen keskeny, kb. 10 cm széles. Töltőanyagnak lehetőleg minél finomabb szemű köveket válasszunk. Persze a kövek mérete azért legyen valamivel nagyobb a a ketrec lyukméreténél. Mert ha nem elég zárt a gabion fal, akkor a termőtalaj locsolás után átfolyhat a réseken.

Gabion kerti ágyások fajtái

A magaságyások virágkorát éljük, és a gabion kosár egy olyan eszköz, amellyel szabadjára engedhetjük a fantáziánkat az ágyás formájával, színével, hangulatával kapcsolatban. 

Fából és kőből nehezebben építhető, ezért újszerű a kör alakú magaságyás, amely fehér mészkődarabokkal feltöltve feltűnő és igen mutatós elem a kertünkben.

Nem kevésbé izgalmas megoldás a hatszög alakú gabion fallal határolt magaságyás sem, és az emelkedő csigavonalban kialakított fűszerágyás sem piskóta. Még a kerítés mentén egyenes vonalban felhúzott magaságyásokat határoló gabion falakat is meg lehet cifrázni úgy, hogy az egyenes falat átalakítjuk kanyargó szerpentinné, és a fal tetejére helyezett padlólapokkal ülhetővé tesszük az ágyás széleit.

Milyen járdalapot válasszunk a gabion kerti ágyást szegélyező kerti úthoz?

Népszerű megoldás az ágyásokhoz vezető, azokat szegélyező kerti út kialakítása. Praktikus ehhez járdalapokat használni. Különösen dekoratív lehet a végeredmény, ha a járdalapok összhangban vannak a gabion töltőanyagának színével, hangulatával.

Nézzünk néhány példát a szóba jöhető párosításokra.

Kulé kavics – gyöngykavics járdalap

Erre a legjobb példa, amikor a gabiont kulé kaviccsal töltjük fel, és a kerti utat is gyöngykaviccsal borított járdalapokból építjük, sőt a kerti út mellett is kialakítunk egy sávot kulé kavicsokból. 

Terméskő – mészköves vagy homokszínű járdalap

A világosbarnás színárnyalatú terméskővel vagy a sziklákkal töltött gabion mellé szintén jól illik a rusztikus felületű zúzott mészköves járdalap. Még hangulatosabb a finomszemcsés felületű (1–2 mm-es kavicsokból álló) járdalap homokszínű árnyalatban. Ugyanígy a fehér zúzott mészkő töltőanyaghoz is beszerezhető zúzott mészkővel borított járdalap, amely egyébként a fekete bazalttörmelékkel töltött gabion mellett is nagyon elegáns összképet mutat. 

Tégla, cserép – terrakotta járdalap

A terrakotta színű töltőanyagok, mint a bontott tégla, a tetőcserép, és a virágcserép igénylik a szintén terrakotta színben gyártott járdalapokat. 

Henger alakú töltőanyagok – kör tipegők és pázsit

A henger alakú anyagokkal, azaz üdítős üvegekkel vagy farönkökkel töltött gabion felé vezető kerti utat stílusosan építsük lépéstávolságra elhelyezett kör tipegőkből. Érdemes valamilyen semlegesebb barna árnyalatos színt választani, majd telepítsünk a járdalapok közé sűrű zöld pázsitot. 

Darált beton – szürke beton járdalap

A legolcsóbb (és őszintén szólva a legcsúnyább) töltőanyag a darált beton, ehhez jók akár a kör alakú szürke beton járdalapok is. De tompíthatjuk is a nehézipari stílust a legjobb pázsitszőnyeggel és a legszebb díszcserjékkel.

Miért szerezze be a kertjéhez szükséges térkövet és járdalapot tőlünk?

Mint láttuk, a gabion támfalat, kerítést, kerti ágyást vagy egyéb objektumot gyakran szegélyezi térkőből vagy járdalapból készült kerti út. A térkő lerakása azonban egy külön szakma, így ha megbízható szakembert kérünk fel, nagyon sok terhet levehet a vállunkról egy térköves kert kialakításával kapcsolatban. 

Külön előny, ha a térkő gyártása, forgalmazása és lerakása egy kézben van. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy mind a térkő megfelelő minőségét, mind a lerakásának színvonalát garantálja az adott cég.

Cégünk, a KOVI Térkőgyár egy ilyen vállalkozás. A KOVI Térkő Kft. 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a hazai piac emblematikus szereplője. Azáltal, hogy a térkőgyártás, -eladás és a kivitelezés minden egyes fázisát összefogjuk, a KOVI Térkő Kft. valódi garanciát képes vállalni a minőségért és az elvégzett munkáért egyaránt. 

A KOVI Térkőgyár további előnye, hogy:

 • a vásárlást ingyenes tanácsadással segítjük,
 • olyan, kisebb mennyiségekre vonatkozó lakossági igényeket is szívesen kiszolgálunk, amelyeket másutt jellemzően nem,
 • térköveinkre és járdalapjainkra tízéves garanciát adunk,
 • termékeink minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek,
 • kizárólag megbízható és hozzáértő, számos referenciamunkával bíró térkőburkoló mesterekkel dolgozunk együtt. 

A kertjéhez szükséges térkő és járdalap beszérzését illetően forduljon hozzánk bizalommal!

Ha a kertjében található gabion fal mellett még nincs térköves út, tekintse meg térköveink jellemzőit és árait ide kattintva.

A gabion fallal határolt kerti ágyások köré helyezhető járdalapok aktuális árait pedig itt találja.