You are currently viewing Térkő burkolat gyommentesítése
Amikor amellett döntünk, hogy térkővel fedjük le kertünk egy részét, szükséges alaposan átgondolni, hogy ez később milyen gondoskodást igényel.

Az egyik dolog, amire fel kell készülnünk, hogy térkövünk valószínleg gyomosodni fog. A szél odaviszi a magokat, az eső megöntözi őket és már ki is nőttek a burkolatunkban a gazok. Természetesen ezt senki sem szeretné, ezért fel kell készülnünk ezeknek a távol tartására.

A legkézenfekvőbb megoldásnak a gyomirtó használata tűnik. Ez nem is lenne rossz ötlet, ha nem lenne a kertünkben más virág és növény, amit viszont szeretnénk megóvni. Ugyanis a gyomok sokkal ellenállóbbak, mint a dísznövények. Szóval a gyomirtóval óvatosan kell bánnunk a kertünkben, ha ezt a megoldást választjuk.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes gyomirtózás helyett a régi módszereket választani. A gyomirtó amire rákerül, azt teljes mértékben kiirtja. Viszont, ha kikapáljuk a gyomokat, vagy kihúzkodjuk őket a talajból, azzal megvédhetünk minden más kerti növényt. Szóval, ha olyan környezetben nőnek a gyomok, ahol virágos vagy zöldellő növények is szeretnének élni, akkor a gyomirtózás teljesen lehetetlen. Más módszerhez kell folyamodjunk.

Mi a megoldás?

Többféle megoldás is létezhet abban az esetben, ha a gyomok a térköveink közt kezdenek kikandikálni a fugából. Amikor a térkő hézagaiban nő a gaz, a helyzet nem olyan súlyos, mint egy kert esetében. A térkövek közt ritkán nő bármilyen olyan növény, amit meg kellene védenünk a kiirtástól. Emiatt ebben az esetben használhatjuk a gyomirtót. 
 
A gyomirtónak van egy olyan tulajdonsága, hogy annyira erős, hogy a gyomok gyökereit is teljesen kipusztítja, ezáltal a gyomok teljes mértékben megszűnnek létezni. Viszont csak akkor gyomirtózzuk a fugákat, ha nem áll fenn a veszélye annak, hogy gyerkőcünk kint játszik a kertben. Nem lenne kellemes dolog, ha a kis lókötő belenyúlna a vegyszerbe, belemenne a vegyszer a szemébe, vagy a kertben játszva lenyelné véletlenül a már leszórt permetet. A gyomirtót szélcsendes időben permetezzük a megfelelő helyekre, és figyeljünk arra, hogy a permetszer ne menjen másra, csak a kijelölt részekre. Még véletlenül se vigye el a szél másfelé, amitől a többi növény károsodhat. 
 
Ha gyomirtózunk, ennek eredménye 1 – 2 hét alatt teljes mértékben meglátszik, ugyanis a gazok gyökerei is elpusztulnak ennyi idő alatt a fugaközökben. 

Ha nem akarunk gyomirtózni, választhatunk más megoldásokat, például egy egészen környezetbarát módszer az, ha ecetet használunk. Az ecetnek is van olyan tulajdonsága, hogy káros hatással van a gazokra. Ha az ecetet kertben használjuk növények környékén, legyünk nagyon óvatosak. Ne permetezzük a gazra, hanem ecsettel kenjük le azokat, így eredményes lesz az irtás és megóvjuk a többi növényt is. A konyhában általában az 5 – 10%-os ecetet használjuk, gyomirtásra is ez az ideális. A térkőburkolatunk esetén nyugodtan belepermetezhetjük az ecetet a fugába. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy az idő több napon keresztül esőmentes legyen, ugyanis ha esik, a víz le fogja mosni az ecetet a növényekről. Itt csak arra vigyázzunk, hogy a szél ne vigye el a permetet. 1 – 2 héten belül már tapasztalni fogjuk, hogy a gyomok eltűnnek a térkövek közül.

Ha szakmai kérdése van a térkő fugák tisztán tartásával kapcsolatban, hívja kollégánkat a +36304210640-es számon.  Térkő választékunkat és a friss térkő árakat itt találja: www.koviterko.hu