You are currently viewing Térkő fogó és más szerszámok térkövezéshez

A térkövezést megkönnyítő szerszámok

A térkő burkolat javítása, felújítása során szembesülhetünk a kérdéssel, hogy a szegéllyel körbezárt burkolatot hogyan lehet megbontani anélkül, hogy eltörnénk a térköveket. Ez a feladat pl. nagyon gyorsan, nagyon könnyen megoldható a térkő fogó segítségével. Más munkafolyamatokhoz is léteznek egyszerű, ötletes eszközök, mint a szegélykő fogó, az összecsukható derékszög, a térkő kalapács, a kőtoló, a kőtalicska, és a kőroppantó:

1. Eszközök a térkövek mozgatásához

– Térkő fogó: a szorítópofák állíthatók a kívánt mennyiségű térkőoszlop hosszához, vagy nagyobb betonlapok esetén a járdalap szélességéhez vagy hosszúságához. Az eszköz a fülénél jól megfogható, így egy ember félkézzel, ‘kényelmesen’ elvisz 6-7 db térkövet. A szorítás egy csuklómozdulattal nyitható a lerakáskor. A nagyobb járdalapokhoz, valamint más formájú előregyártott beton elemekhez is léteznek hasonló fogó szerszámok.

– Térkő talicska: a széles rakodó felület megkönnyíti a rakodást, a térköveket élükre állítva érdemes elhelyezni, így egyszerre fel lehet venni egy 5-6 db-ból álló térkő oszlopot.

– Szegélykő fogó (hosszirányú, szélességirányú): főleg a méteres útszegélyek mozgatásához találták ki, két embernek így már nem túl nagy kihívás a nagy darab szegélykövet a helyére rakni. A hosszirányú fogó olyan szempontból praktikusabb, hogy a hosszú nyélnek köszönhetően nem kell annyira előrehajolni, és az ember lábának is marad hely, így nem rúg bele a szegélykőbe ‘séta’ közben.

2. Eszközök a térkövek beépítéséhez

 – Térkő kiemelő fogó: javításhoz, felújításhoz nélkülözhetetlen szerszám. A kívánt szélesség előre beállítható, rögzíthető. A rugóacél kések a használattal kopnak, de cserélhetők. A hosszú nyél lehetővé teszi, hogy felegyenesedve használjuk.

  – Térkő toló (sorrendező): sorok kiigazításához alkalmazható, a térkősorok távolságát és kötésirányát változtathatjuk a segítségével.

 – Térkő kalapács: a szegélyeket és a térköveket üthetjük a helyükre ezzel az eszközzel. A gumipofák jobb esetben cserélhetők mindkét oldalon.

 – Összecsukható derékszög térkövezéshez: a sorok és a derékszögek tartását ellenőrizhetjük vele a térkő lerakása során. Háromszög alakú, két-két méter hosszú befogókkal, így két irányból is mutatja, hogy futnak-e a sorok. A nagy méret miatt összecsukhatónak kell lennie, hogy szállítható legyen.

– Térkő roppantó: gyors megoldás, ha sok követ kell méretre szabni, formára alakítani. A forgatható, többélű kés pontos méretre alakítást tesz lehetővé. A megfelelően felfüggesztett roppantó asztal biztosítja, hogy a törés után a térkő ne lefelé szélesedjen, mert úgy nem lehetne közvetlen a szegély mellé helyezni.

Ha valaki a felsorolt szerszámok közül valamelyiket megkapta idén karácsonyra, az két dolgot jelent: 1 – szeretik őt, ezért a szerszámokkal megkönnyítik a munkáját, és 2 – jövőre is dolgozhat, mint a güzü.

A felsorolt eszközök beszerezhetők pl. az OST – BRÜCKE INVEST KFT.-től, és a VÁRI GÉPGYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ KFT.-től (magyar termék).

A szerszámokhoz illő térkövekből itt válogathat: Térkő-árak.