You are currently viewing Térkövek a kertben: arányok, funkciók és környezetvédelem
térkövek a kertben

A környezettudatos kertészek körében egyre gyakoribb jelenség, hogy térkő-ellenessé válnak. De miért is? Egyszerű: gyakran tapasztalják, hogy a túlzott mértékű térkőhasználat aránytalanul nagy teret foglal el a kertben. Valójában azonban a megfelelő mennyiségű és helyesen alkalmazott térkövek elengedhetetlenek a kert kényelmes és praktikus kialakításához. De mit jelent a helyes mérték?

Térburkolatok funkcionális szerepe a kertben:

Először is fontos megérteni, miért is van szükségünk térburkolatra a kertben. A magyarországi éghajlat az év nagy részében mérsékelt, de a téli hónapok hidegek és csapadékosak. A járdák, bejárók és autóbeállók tiszta és biztonságos megközelítését biztosító térkövezés tehát alapvető szükséglet. A térkövezett felületek segítenek elvezetni a csapadékvizet az épülettől, megóvják az alapot a kimosódástól, és megkönnyítik a közlekedést.

A térkövezett területek azonban nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikailag is fontosak. A megfelelően kialakított teraszok, grillezők és kerti pihenőhelyek a kert életterének kiterjesztéseként szolgálnak, és a megfelelő térkövekkel elegáns és vonzó környezetet teremtenek.

Térkövek és környezetvédelem:

A megváltozott igényeknek köszönhetően a modern kertekben egyre ritkábban találunk túl élénk színű térköveket. A helyesen megválasztott, formatervezett és természetközeli térkövek tökéletesen illeszkednek a kert természetes környezetébe. A környezettudatos kertépítészetben a rusztikus vagy antikolt térkövek egyre népszerűbbé válnak, mivel harmonizálnak a természettel és a régi épületekkel.

Fontos azonban az arányok betartása a térkövek alkalmazásában. 

 

Arányok és esztétika:

A kert kialakításánál fontos az arányok és a funkcionalitás egyensúlya. Ahogy a lakás belső tereit berendezésnél is figyelembe vesszük, úgy a kertet is hasonlóan kell megközelíteni. A megfelelő mennyiségű térkövezett felület mellett fontos a zöldterületek, váznövények és gyep megfelelő aránya is. Az esztétikus és harmonikus kert kialakításának titka az ésszerű és tudatos tervezésben rejlik.

 

Összességében elmondható, hogy a térkövek elengedhetetlenek a kertek kialakításában, és fontos a megfelelő arányok betartása. A helyesen megválasztott és elhelyezett térkövek segítenek létrehozni egy szép, praktikus és környezetbarát kertet, amelyben a természet és az ember harmóniában élhet.

 

Nézz szét térköveink széles választéka között és tervezd meg a funkciójának eleget tevő és a környezetnek sem megterhelő udvarodat! ⭢ https://koviterko.hu/terko/