You are currently viewing Térkövekről általában

Történelme:

Az egyik legkorábbi műkő az úgynevezett Coade-kő volt, Elinor Coade (1733-1821) találmánya, egy kiégetett kerámia, amit 1769 és 1833 között árultak. Később 1844-ben Frederick Ransome szabadalmaztatta saját szilikátkövét, ami homok, őrölt kovakő és alkinek keveréke volt. Ez a keverék magas hőmérsékleten meggőzölve önthetővé, könnyen alakíthatóvá vált, és sírköveket, malomköveket, vázákat, művészi kivitelű tárgyakat lehetett belőle készíteni.

A következő lépés az úgynevezett Viktória-kő volt, ami Mountsorrelből származó finom porrá őrölt gránit és Portland cement három az egyhez arányú keveréke volt, amit a kívánt öntőformába öntöttek. Amikor az anyag megkeményedett, akkor meglazították a formát és mintegy két hétre a még kötő blokkokat nátriumszilikát-oldatba helyezték, hogy az oldatot a készülő kő magába szívja és így keményebb, kevésbé porózusabb legyen. Ezzel a módszerrel a tengeri párának és a szennyezett városi levegőnek is ellenálló követ tudtak előállítani. A legtöbb modern műkő cement felhasználásával készül.

Fedett terasz alá, téli kertbe, vagy esetleg olyan helyre, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak? Milyen célt fog szolgálni? Gyalogos forgalom lesz csak rajta, vagy kocsibejáróként az autóval minden nap át szeretnénk hajtani rajta?

Ezek mind olyan kérdések, amelyeket érdemes megválaszolnunk magunknak, mielőtt választunk. A térköveket árusító cégeknél mindig fel van tüntetve, hogy melyik típusú térkő milyen felhasználásra alkalmas, valamint pontos leírást találhatunk a különböző burkolatokról, ami alapján egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik a számunkra legalkalmasabb.

A megfelelő burkolat kiválasztása nem egyszerű feladat, így van ez az udvarunk, kertünk burkolatának esetében is. Meg kell felelnie stílusunknak, esztétikai igényeinknek, valamint a várható használatot, terhelést is számba kell vennünk a választás előtt.

Kerti vagy udvarburkolat esetén nem egyszerű a választás, ám a hatalmas kínálatban ki-ki megtalálhatja a számára legtökéletesebbet.
A mai technikának köszönhetően már nem csak a klasszikusnak számító szürkés, vagy esetleg színezett beton kerti burkolatokból választhatunk, hanem akár a természetes fára hasonlító burkolatot is alkalmazhatunk.

Milyen formájú és fajtájú térkövek vannak?

 • Tipegők, apró, körülbelül láb méretnyi kő vagy fa
 • Klasszikusnak számító, bontott tégla hatású udvarburkolat
 • Egyenes szélű térkő típus
 • Hullámos szegélyű térkő
 • Eltérő méretű térkő család
 • H-alakú vagy “kutyacsont” térkő típus
 • Járdalap
 • Gyephézagos térburkoló típus

A színes térkövek anyagában színezett térburkolatok, melyek színezését a gyártás során oxidfestékkel oldják meg, ami beleköt a betonba, így nagyon tartós a színeredmény, ami nem kopik le az anyagról.

Hova ajánljuk?

Kisebb terhelésnek kitett területek például:

 • járdák
 • teraszok
 • kocsibejárók
 • kerékpárutak, stb.

Az ajánlott térkő vastagság 5-6 cm. minél nagyobb a várható terhelés, annál vastagabb térkövet érdemes választanunk.

De hogyan tisztítsuk?

A szükséges eszközök és anyagok listája:

 • Magasnyomású mosó
 • drótkefe
 • benzines bozótvágó és dróttárcsa,
 • védőkesztyűk

Ellenőrizd a kocsifelhajtó burkolóköveinek állapotát. Távolítsd el róla a mohásodást és a gyomokat, ha azok megjelentek a kockák közötti résekben. Ha a felületet annak lerakása után nem impregnálták (ez a védelem térkőburkolat esetében a lerakást követően nem kötelező), fontold meg az impregnálást a térkőburkolat alapos tisztítása után. Ez a kezelés megvédi a felületet a nedvesség felszívódásától, és attól, hogy a szennyeződés behatoljon a térkő szerkezetébe. Télen ne sózd a kocsifelhajtót – a só károsítja a burkolóköveket, és csúnya fehér foltokat hagy rajtuk. A csúszós felületen történő közlekedés biztonsága érdekében szórj homokot a burkolat felületére.

A burkolókövön alkalmazott tisztítószert a szennyeződés típusához kell igazítani. A térkő állapotának felfrissítéséhez elegendő lehet vízzel lemosni a kocsibehajtót egy nagynyomású mosóval. A makacsabb olaj- vagy festékfoltok erősebb tisztítószereket igényelnek.

A térkövek a legmegbízhatóbb útburkoló anyagok, mert strapabíróak és gond nélkül felszedhetőek, mind emellett a kert ékkövei.

Nézelődjön a honlapunkon, tekintse meg termék választékunkat és az érvényes térkő árakat: https://www.koviterko.hu/terko/, ha bármi kérdése akadt, bátran hívjanak minket az alábbi telefonszámon : 06-30-421-0640