You are currently viewing Térköves udvar burkolat ötletek és térköves kertek (képekkel)

Az udvarunk és a kertünk az otthonunk részei, ezáltal igen közel állnak a szívünkhöz.

A családi házak legfontosabb előnye ugyanis az, hogy a beltérhez egy darabka természetet is kapunk, amely csak a miénk — ezáltal olyanná alakíthatjuk, ami nekünk a leginkább megfelel.

Vannak néhányan, akik már olyan szinten értenek a kertészkedéshez és a térkövezéshez, hogy nincs szükségük ötletekre. Elég csak leülniük egy darab papírral és pár perc alatt kipattintják a papírra a kert új arculattervét. Amikor az udvarunk vagy a kertünk a hobbink, akkor bizony idővel el lehet jutni ilyen szintre.

Rajtuk kívül azonban mindenki más ötleteket merít abból, amit az ismerősök vagy ismeretlenek kertjében lát, illetve szakmai magazinokban és internetes blogokban.

Számukra állítottuk össze (képekkel kiegészített) ötletcsomagunkat a cikk folytatásában — a tervezéstől a megvalósításon át egészen a díszítésig.

Alapvető arculati elemek a kertben

A legnyilvánvalóbb része a kert tervezésnek az, hogy tetszetős térkő burkolattal látjuk el a szokásos közlekedési útvonalainkat, úgy mint a kocsibeállót a kapubejárótól a garázsig, illetve a gyalogos járdát az utcától a ház főbejáratáig. Azonban ezekkel a térkövezett utakkal messze nem merül ki a kert arculatát meghatározó kerti elemek tárháza.

A teljesség igénye nélkül fussunk végig a térköves udvar és kert arculatát meghatározó látvány elemeken és gyakorlati megoldásokon!

Támfal, gabion építés

Kezdjük a nagy kiterjedésű tér elhatároló elemekkel.

Ha nagy a szintkülönbség az udvaron vagy kerten belül, akkor szükség lehet az előregyártott beton támfal elemekre, amelyek segítségével teraszos, lépcsőzetes kialakítású külteret hozhatunk létre.

A vízszintes részeket burkolhatjuk viacolor kövekkel, de kombinálhatjuk a térkő burkolatokat zöld felületekkel, pázsittal is.
Ahol a támfal elemek széle találkozik a térkővel, ott nincs szükség térkőszegélyre, mivel a támfal elemek megtartják a viacolor köveket.

A szintkülönbségek áthidalására is használhatunk gabiont (magyarul kő ketrecet).

De gyakoribb a gabion használata térelválasztó elemként, vagy kerítésként.

Szinte bármilyen anyaggal megtölthetjük a gabiont, ami csak rendelkezésünkre áll a farönköktől a kerti kavicson (kulé) át, egészen a téglahatású térkövekig.

Virágágyás, melegágy és magaságyás kialakítása

Ezek talán a legnagyobb felületű látvány- illetve haszonelemek a kertekben.

Kora tavasszal jól jöhet egy fóliasátor, ha nem félünk a kerti munkától, akkor márciusban már boldogan ehetjük a saját kertünkben termett zöldségekből főzött levest, vagy főzeléket, úgy mint régen.

A virágágyások kialakításához használjunk térkőszegélyt, az ágyások közötti kis utakat pedig rakjuk ki térkövekkel.

A bokáig hajolást nem kedvelő embereknek pedig ott van a magaságyás, ami ugyanolyan mint a sima ágyás, csak kb 40 cm-rel a talajszint fölé emelve. A 40 cm-es falak kialakításához használjunk téglahatású viacolor köveket, kültéri flexibilis ragasztóval felfalazva.

Pavilon, fedetlen kerti pihenő, tűzrakó hely építése

A kert arculatának meghatározó elemei lehetnek, bár a megvalósításukra ösztönző erő sokszor inkább a kényelem, mint a látvány.

A pavilon építéshez szinte biztosan szakemberre lesz szükség, de az is lehet hogy egyből két szakemberre, mivel az alapját a térkövező csapat készíti el, míg az épületet magát fából építik az ácsok.

A tűzrakóhelyet általában kőből építik, praktikus és szép megoldás téglahatású viacolor kövekből összeállítani egy ilyet.

A kerti pihenőhely egy kisebb kiterjedésű térkövezett felület, ahová széket és asztalt tudunk kitenni tavasztól őszig. Az eső ellen nem véd, de árnyékolásra nagyon jó, ha lugast alakítunk ki fölötte, felfuttatva szőlővel vagy más futónövénnyel.

Ha készen állnak a tervek a kert átrendezésére, akkor már csak azt kell végiggondolnunk, hogy az új kertrészeket hogyan kössük össze térkővel burkolt kerti utakkal.

Burkolat ötletek az udvarra

Az udvar burkolat ötletek összegyűjtésekor talán az egyik legfontosabb lépés a térkő minták kiválasztása.

Érdemes a most következő kreatív megoldásokon kiemelt figyelmet fordítani a térkő és a környezet harmóniájára.

Kert tervezés közben mindig gondoljunk az esős, sáros időkre, előzzük meg a sár dagasztást és a mocskos cipőket.

A kerttervezés utolsó lépése a költségterv összeállítása. Ezen a ponton könnyen kiderülhet, hogy a tervhez képest jóval szűkebb anyagi keretek állnak rendelkezésre, de ne csüggedjünk, mindig vannak ötletek az olcsósításra.

A térköves kert kivitelezése költséghatékonyan

Nézzük meg egy térkövezett burkolatokkal ellátott kert költséghatékony kivitelezésének lépéseit a munkafázisok sorrendjében:

Talaj

A talaj táplálását meg tudjuk oldani vegyszermentesen. Az őszi ültetésnél majd nem kell bolti műtrágyákat használnunk és a zsebünkben is több pénz marad, ha hasznosítjuk a konyhai szemetet és a kerti zöldhulladékot.

A komposztálás nagyon jó módszer, amivel értékes tápanyaghoz tudunk jutni. Ehhez az eljáráshoz szükség lesz komposztanyagra. Ilyenek a növényi ágak, levelek, gyomnövények. A konyhából is felhasználhatunk anyagokat, mint például tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert, vagy fonnyadt gyümölcsöt. Ezeket helyezzük el egy ládában. A komposzt nagyon jó talajlazító és talajminőség javító adalék is.

Növények

A következő spórolási pont ott van, hogy olyan növényeket válasszunk ki az udvarra vagy a térköves kertbe, amik könnyen fenntarthatók és nem igényelnek túl sok locsolást.

A honos növények azért előnyösek, mert teljesen elégedettek a természetes csapadékkal.

Aztán vannak szárazságtűrő fajták, amik pedig eleve nem sok öntözést kívánnak meg.

Emellett ültessünk fűszernövényeket is az ágyásokba, és ezzel máris kiváltunk egy részt a bevásárolni kívánt fűszerekből.
A gyümölcsfák ültetésének szintén hasznát fogjuk látni, amikor finom, ehető terméssel látnak majd el minket.

Víz

Ahogy azt már a korábbi cikkünkben is írtuk, az öntözés nagyon szépen kiváltható azzal, ha összegyűjtjük az esővizet. Csak az eresz alá kell raknunk egy hordót és már meg is vagyunk.

Olyan kerteknél, ahol nagy a vízigény, érdemes kutat fúrni. Lehet, hogy ez egy nagyobb befektetést igényel, viszont pár év alatt vissza is fog jönni az ára.

Az udvar térkő burkolatai

A kocsibejáró, és a kerti gyalogutak térkő burkolatain spórolhatunk úgy, hogy a legolcsóbb, szürke térkövet vesszük meg — persze azért nézzük meg személyesen mielőtt kiszállíttatjuk, hogy a térkövek jó minőségűek, sérülésmentesek, és rendelkeznek minőségi tanúsítvánnyal.

Még ennél is olcsóbb lehet a használt, bontott viacolor kövek megvásárlása online hirdetési oldalak valamelyikén. Szerencsés esetben frissen bontott viacolort ingyen is elhozhatunk, csak a szállításért kell fizetnünk.

Ilyen módszerekkel sokat lehet spórolni a kert térkő burkolatain, de ne feledjük, hogy a térköveket nem 1-2 évre vásároljuk, amit ma lerakunk azt legalább 15-20 éven át fogjuk nézni és használni. Ráadásul a térkő ára általában eltörpül a beépítésének árához képest, ha már egyszer megcsináljuk vagy megcsináltatjuk a viacolort, akkor ne kelljen pár hónap múlva újra felbontani, és elrontani a nemrég befejezett kertet építési hulladékokkal és konténerrel.

Érdemes megfontolni azt a verziót, hogy az anyagi lehetőségeknek megfelelően több ütemre bontjuk a térkövezést:

  1. Ha egyszerre nem tudjuk megfinanszírozni az egészet, akkor építsük ki a viacolor burkolat alapját. A körbeszegélyezett és betömörített murván vagy szárazbeton rétegen tudunk járni autóval és gyalog is, ha kell hónapokig, évekig.
  2. A térkő burkolat házilag is kivitelezhető — amikor megvan a pénzünk a térkő megvásárlására, akkor vegyük meg, nézzünk meg pár ‘csináldmagad’ videót, és utána döntsük el, hogy lerakjuk vagy lerakatjuk a viacolort.

Az elkészült térköves udvar dekorálása

A következő részben adunk pár ötletet, hogy mivel tudjuk szebbé, érdekesebbé alakítani az udvarunkat a ház körül. Nézzük, mivel tudjuk feldobni a térkövezett udvart illetve a kertet?

Lugas

Igazán különleges, mondhatni romantikus hangulatot teremthetünk a kert egyik sarkában létrehozott sarok-lugassal.

A rácsozott faépítményen felfuttatott zöld növények oázisként fognak hatni egy olyan udvarban, ami nincs teleültetve növényekkel. A tökéletes összhatás érdekében helyezzünk el itt egy fapadot is.

Bútorok

Nagyon otthonossá és kényelmessé teszi a kerti tartózkodást egy párnázott kerti kanapé. Mellé egy kis asztalka, napernyő és minden adva van egy jó kis ebéd utáni relaxáláshoz.

Mediterrán hangulat

Aki szereti a mediterrán hangulatot, annak érdemes fehérre festeni a falakat, boltíveket alakítani ki a bejáratoknál és persze itt vannak még az elmaradhatatlan virágokkal teli cserepek, amikből helyezzünk el jó sokat, mindenfelé a térkő felületen.

Kreatív elemek

Imádnivaló és nagyon természetes látvány, amikor talicskát használunk dekorációs elemnek. Fogjunk egy régi talicskát, lyukasszuk ki az alját néhány helyen, töltsük meg termőfölddel és ültessünk bele gyönyörű, élénk színű virágokat. Ha változatosságra vágyunk az elrendezést illetően, akkor egyszerűen csak toljuk át a kert egy másik részére.

Mutatós díszítőelem a koszorú. Legyünk kreatívak és használjuk fel a természetben gyűjtött anyagokat is, hogy vidám díszt készíthessünk a kerti asztalra, vagy az ajtóra. Mi az, amit használjunk hozzá? Tobozokat, száraz virágokat, színes kert kavicsokat, kagylókat, szalagokat, gombokat stb.

Kerti kavicsok

Nagyobb köveket befesthetünk különféle színűre, vagy csíkosra, pöttyösre, sőt, vicces és vidám látvány lesz, ha arcot is rajzolunk neki. Csinálhatunk belőlük állatfigurákat és behelyezhetjük őket a növényzet alá, mellé.

A kavicsos udvarokat vagy az udvar burkolatát, például a viacolor köveket is színezhetjük, festhetjük, de nem biztos, hogy utána is illeszkedni fog a környezetbe az átfestett térkő.

A szép térköves udvarok közös jellemzői

A térköves udvarok a kialakításuk mellett attól lesznek szépek, ha tiszták és igényesek.

Ha hosszú használat után a régi térkövet szeretnénk megújítani, megszépíteni, akkor a nagynyomású mosó a legjobb barátunk, ezzel a térkő felületének pórusaiból el tudjuk távolítani a szennyeződéseket, és így a térkövek visszanyerik az eredeti színeiket.

Ez azért fontos, mert az újonnan lerakott térkövek is előbb-utóbb piszkossá válnak.

Amikor már a nagynyomású mosó sem segít, akkor érdemes a térkő impregnáló vegyszerekhez fordulni, amelyek nemcsak tartósabbá teszik a viacolor köveket, hanem a kövek színét is élénkítik.

Új viacolor vásárlásánál ne feledjük, rendkívül fontos a szépség mellett a minőség is!

Az udvar burkolat kialakításához szükséges jó minőségű alapanyagok itt találhatóak: Térkő árak.