You are currently viewing Térkövezés menete
A térkövezéssel azonnal rendezettebbé varázsolhatja a kertjét vagy udvarát. A munkát elvégeztetheti szakemberrel is. Azonban rengeteget spórolhat, ha elég biztos magában és megpróbálja inkább saját maga lerakni a burkolatot.

Ez a gondolat elsőre talán egy picit merész ötletnek tűnhet. Valójában azonban a térkövezés nem egy bonyolult feladat. Némi felkészülést követően alighanem meg tudja oldani saját maga is. Pár barát segítségével pedig még biztosabb lesz a siker.

A térkő kiválasztása

A térkő lerakása sokak szerint a földmunkával kezdődik, holott még mielőtt megejtenénk az első ásónyomot, rendkívül fontos, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő változatot.

Előmunkálatok

A talaj kiemelését kb. 30 cm-el szélesebben végezzük el, mint a tervezett burkolandó felület. Már a kiásás során ügyeljünk a lejtés kialakítására, a csapadékvíz gyorsabb elvezetése érdekében! Mivel a természetes fagyhatár hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl: agyagos talaj). A terület tükörszintjét a kívánt formára alakítsuk és megfelelő eszközökkel tömörítsük.

Alapfeltöltés

A fagyálló réteg vastagsága a helyi adottságoktól és a felület terhelésétől (fagymélység) függően 30-70 cm-es, és esése megegyezik a felület esésével. A kiásott alapra először durva murva réteg kerül, amit precízen, teljesen egyenesre kell elegyengetni. Erre jön a finom murva, amit szintén jó alaposan el kell egyengetni. Ehhez nagyon hasznos, sőt, elengedhetetlen a gépi segítség.
A teherhordó réteg lehet 0-55-ös murva is, melyet úgy kell tömöríteni, hogy a beágyazó homok ne peregjen a tartórétegekbe és víz se mossa ki. A finomplanírozást +/- 1 cm-es pontossággal kell előállítani, hogy elkerüljük az ágyazó homokréteg egyenetlenségét.

Szegélyezés

Az oldalszegélyezés biztosítja, hogy a szélső térkövek vagy burkolólapok nem lazulnak ki. Ideális esetben ez 5 cm vastag, 20-25 cm magasságú szegélykövekkel történik. Helyezze a köveket egy kiásott árokba, 10-12 cm-es betonágyba.

Ágyazat kialakítása

Az ágyazat kapcsán a legjobb a megfelelő minőségű zúzott kő vagy homokos kavics, amiből 2-4 centiméteres réteget húzunk a teherhordó rétegre, ügyelve arra, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. Fontos, hogy jó minőségű alapanyagot válasszunk és a belőle kialakított felületet lazán hagyjuk, hiszen a térkő súlyával tömörül majd, ezért nem szabad túl vastag ágyazatot hagyni, mert a végső felület megsüllyedhet.

Térkövek lerakása

A térkő lerakást a sarokból kiindulva kezdjük, lehetőség szerint a felület legmélyebb pontján. Aknák, vízelvezetők, fal és egyéb csatlakozási pontoknál végzett illesztési munkák során a köveket megfelelő szerszámokkal (törőolló, vágókorong) tudjuk méretre igazítani. A köveket nem szabad túl szorosan fektetni, összeilleszteni, hanem ügyelni kell egy körbefutó, kb. 3-4 mm-es fugára.

A járművek által használt burkolatokon a fő haladási irányra átlós (diagonál) rakási módot válasszunk. Így a kőnek mind a négy oldalán egyenletesen oszlik el a terhelés, felfogja a toló- és csavaró erőket, és az autó kerekei által keltett zaj is csökken.

Fugázás és döngölés

A fugák kitöltéséhez kötetlen anyagot kell használni. Használjon mészben szegény fugaanyagot (pl. “térkő homokot”, azaz kvarchomokot), mert ez segít megelőzni a kivirágzást. A besöprést addig végezzük, amíg a kövek közötti fugát a homok teljesen ki nem tölti. A lerakott köveket rázólappal (lapvibrátorral) néhányszor keresztben és hosszában is megvibráljuk. Lehetőség szerint a felületi sérülések elkerülése érdekében a vibrátor talpára szereljünk fel gumitalpat.

Igyekeztünk minden kérdést megválaszolni, cikkünkben, de ha bármilyen kérdése maradt a témában, keressen fel minket bártan és minden további kérdésére választ adunk.

A térkő fajták megtekintéséhez és a legfrissebb térkő árakhoz kattintson ide: www.koviterko.hu/terko