You are currently viewing Utcafronti előkert: Remek ötletek és tanácsok

Az utcafront egy olyan része a kertnek, amelynek kiemelt figyelmet szentelünk, mivel ezt látják először a vendégeink, és ezt látják a legtöbben, ha forgalmas az utca.

Az előkertet az idevágó jogszabály úgy határozza meg, mint az építési teleknek a közút vagy magánút felőli határvonala és az építési határvonala közötti terület, magyarul a házfaltól az utcáig terjedő telekrész.

Ez az a része a kertnek, amely az utcán járó emberek számára látható, így sokat elárul a ház gazdájának ízlésvilágáról, növényszeretetéről, rendszeretetéről — és legfőképpen személyiségéről.

Az utcafronti előkertben éppen ezért egy kicsit másképp kell kezelnünk a növényeket és a térkő burkolatokat, mivel itt mások a követelmények és a használat körülményei, mint a kert belső részein.

A szép előkerthez elengedhetetlen térkövek és a növények elrendezéséről, felhasználási lehetőségeiről szól a cikk folytatása!

Az utcafronti előkert kialakításának fő szempontjai

A szép előkertek azért olyan ritkák, mert nem csupán a saját igényeinket kell kiszolgálnia az utcafronti kertrésznek — figyelembe kell vennünk ugyanis az utcán elhaladó embereket, illetve az önkormányzati szabályozásokat is!

1. Biztonság

Az első szempont, amit figyelembe kell vennünk: a biztonság, a lopás megakadályozása, és a rendezett látvány. Ezek a legfontosabb követelmények az utcafronti növényzet és térkő burkolat kialakítása során.

Érdekes módon a rendezettség következményeként automatikusan javul a biztonság, ugyanis statisztikailag kimutatható, hogy ritkábban követnek el bűncselekményeket a rendezett utcafronttal rendelkező ingatlanokkal szemben.

2. Önkormányzati előírások

Az önkormányzati előírások, és mások biztonsága érdekében be kell tartanunk néhány irányelvet.

Például a kertünkből az utcára kinyúló faágakat rendszeresen le kell metszenünk, nehogy balesetet okozzanak.

Még jobb, ha eleve olyan fát ültetünk a kerítés közelébe, amelynek nem túl nagy a lombkoronája.

3. Saját igényeink

A saját érdekeinket is szem előtt kell tartanunk, hiszen a kert mégiscsak magunknak és a családunknak készül — hiába van az utcafronton.

Ennélfogva például ügyeljünk arra, hogy házunk ablakai elé se ültessünk olyan fákat, cserjéket, amelyek később megakadályoznak minket a kilátásban és elzárják a napfény útját.

Udvar, előkert ötletek

Az előkertek közül a kevésbé izgalmas az, amikor a kisvárosokban szorosan egymás mellé épített kertes házak bejárata annyira közel van az utcai forgalomhoz, hogy nincs kerítés — csak egy keskeny zöld sáv.

Ennek a kis sávnak is meghatározott arculata kell legyen a helyi önkormányzat előírásainak megfelelően, ezáltal biztosítja az önkormányzat, hogy egész utcák, kerületek utcafrontja egyforma arculatot kövessen.

Ez a stratégia Németországban és Ausztriában régen elterjedt, és kellemes mellékhatása, hogy az egész utca rendezett kinézete miatt minden egyes ingatlan értéke megemelkedik.

Szép előkertek német módra

A német udvar, kert ötletek példájánál maradva, ha megnézzük az elrendezést, az aszfaltút mentén szükségszerűen van egy kb. 80 cm magas sövény, amely elválasztja az autóforgalmat a gyalogos járdától, ugyanakkor porfogó is, és bizonyos mértékig hangtompító. A sövényen túl egy 120 – 150 cm széles járda található, többnyire szürke betonlapokból, amelyek általában a helyi térkőgyárban készülnek. Ebből ágaznak le a térkővel burkolt járdák a házak bejáratáig. A járdák közötti részeket ágyások töltik ki, melyeket 10 – 15 cm magas kiemelt szegélyekkel vesznek körbe. A termőtalajt fehér zúzott kővel fedik, amelyből kiemelkedik néhány gömb alakúra nyírt buxus, és néhány formára nyírt örökzöld, például kúszótuja. Előfordul, hogy a gazda egynyári virágokkal színesíti a közterületet, bár ez már kicsit kevésbé németessé teszi a hangulatot. A házfal és az ágyás közötti terület szigorúan gyepesítve van, de mostanában egyre gyakoribb a rendkívül élethű műfű.

Szép utcafronti kertek magyar módra

A kevésbé német előkertben, pl. Magyarországon sokkal inkább a színes virágú évelők dominálnak.

Úgy látszik itt inkább finom lelkűnek szeretnének látszani az emberek, mint szuper rendezettnek. Az is tény, hogy nálunk a kerítésen kívül ritkán terveznek az emberek kertet, főleg nem egységes arculattal az utca többi ingatlanjához igazodva. A kevésbé karbantartás igényes megoldások népszerűbbek, ezért a lehető legtöbb felület le van térkövezve, a növények gyakrabban kerülnek virágládába, vagy dézsába. Gyakori elrendezés, hogy az összefüggő térkő burkolatot csak 0.5 – 1 négyzetméteres körök szakítják meg, ahová a fák és a cserjék kerülnek. Még ágyáson belül is előfordul, hogy a nagyobb növényeket egy sor térkővel szegélyezik, így jobban ráirányul a figyelem a növényre. Amikor jelentős szintkülönbség van az utcaszint és a bejárati ajtó között, akkor térkövezett lépcsőfokok szakítják meg a járdát. A nagyobb méretű tömblépcső elemek nagyon elütnének az utcafronti térkövektől, ezért stílusosabb a térkőből épített lépcső. Ha a lépcsőfokok mellett nem szeretnénk lejtős területet, akkor a járdára lerakott térkőből függőleges támfalat is építhetünk, amely lehetőleg minél távolabb kerüljön a házfaltól, így egy jó nagy kiterjedésű teraszt kapunk a ház bejáratával egy szintben.

Az előkert méretétől függően kerülhet a térkövezett járda mellé egy keskeny, német precizitással ápolt gyep sáv, vagy szuper élethű műgyep, ha nem probléma a 80 – 100 EUR / négyzetméter ár. A gyep szélén jöhetnek a szegélyekkel körbezárt ágyások, amelyek minél színesebbek, annál vidámabbak. Talajtakarónak is alkalmazhatunk sokféle színben pompázó kulé kavicsokat. Ha tehetjük, a virágágyás és a telekhatáron futó sövénysor közé is ültessünk néhány színes cserjét, vagy könnyen karbantartható fát.

Utcafronti és előkerti növények

Az előkert ötletek összeszedésénél és megtervezésénél sokan abba a hibába esnek, hogy olyan utcafronti növényeket választanak, amelyekről később nem tudnak megfelelően gondoskodni.

Az utcafrontra ne tervezzünk túl gondozás igényes növényeket, mert hamar felüti a fejét a rendezetlenség!

Persze valamilyen mértékben mindenképp kell majd gondozni a növényeket, bármit is ültetünk.

A térkővel, vagy más burkolattal rendelkező járda mellett jól mutat a sövény, vagy más hasonló cserjeféle. Az ilyen, zöld elválasztósávot képező cserjéket soha ne engedjük túl magasra, vagy túl szélesre nőni, nyírjuk rendszeresen.

A térkő másik oldalán kialakíthatunk virágágyást egyszerű, színpompás dísznövényekből. Ha a környékünkön van reális esélye a növénylopásnak, akkor díszfüvek is kerülhetnek a térkő mellé — azokat ugyanis sokkal nehezebb kiszedni és ellopni.

Ha széles terület áll rendelkezésre a járda és a kerítés között, akkor pázsitot is telepíthetünk, de ezt mindig tartsuk egész rövidre vágva, mert nagyon rombolja a rendezett imázst.

Ne maradjon olyan felület az utcán, ahol nincs sem növény, sem térkő — legalább vadvirág magokat szórjunk el az ilyen részeken.

A biztonság jegyében ültessünk tüskés cserjét a kerítésen belülre, hogy elvegye a kedvet a kerítésen keresztül történő közlekedéstől.

Térköves vagy kavicsos előkertek

Az utcára hasonló formájú és hangulatú térkövet szoktak rakni, mint amiből a kerti utak készülnek.

Azonban — legyen szó akár térköves vagy kavicsos előkertről — az utcán sokkal nagyobb igénybevételnek és szennyezésnek lesz kitéve a térkő, mint a kerten belül, ezért színben tompább, a szürkéhez közeli árnyalatú térkövek ajánlottak.

Gyakran előfordul, hogy kocsibeállónk aszfaltozott úttal, vagy járdával találkozik az utcafronton, ilyenkor a sötétszürke, bazalt színű térkő a legjobb megoldás.

Ha az ingatlan valamennyire régies vagy műemlék jellegű, akkor a macskakőhöz hasonló, enyhén ívelt oldalú kocka térkővel közelíthetjük meg legjobban ezt a hangulatot. Különösen stílusos ez a forma a grafitszürke árnyalatban, amely még az aszfaltozott felületekhez is passzolni fog. Ezzel a térkővel egyébként körberakhatjuk az utcafrontra ültetett cserjéket és fákat is, így könnyebb dolgunk lesz a fűnyíróval.

A macskakő formájú térkőből készült ágyáselválasztó szegélyt szépen ívekké formálhatjuk, így igazán esztétikus és rendezett látvány fogja fogadni a járókelőket. Igen torz személyiségre vall, ha valakinek ilyen fogadtatás után nem a gyönyörködéshez, hanem a lopkodáshoz támad kedve.

Az előkert kialakításához az utcafronti növények mellé helyezett térköveink aktuális árai itt érhetőek el: Térkő árak.