You are currently viewing A térkő és a kerti kiegészítők felújítása

– Hogyan frissítsük fel a térköveket és kerti bútorokat? –

Ahogyan a lakásunkban időnként lecseréljük a már elhasználódott bútorokat, úgy a kertben is hasonló módon érdemes megvizsgálni, hogy a kinti bútorok milyen állapotban vannak. Nagyon valószínű, hogy hosszabb használaton kívüli idő után, szükséges a fa vagy fém kerti bútorok megtisztítása. De eljön az az idő is, amikor már újra kell festeni őket. A térkő burkolaton is előbb-utóbb látszani kezd az idő vasfoga, de a köveket nem festéssel újítjuk fel, hanem egy kicsit másképp! Nézzük hát meg egy kicsit részletesebben, hogy milyen teendők várnak ránk ebben a témában, erről írunk a cikk folytatásában:

Mit tegyünk a fa és fém bútorokkal illetve a térkővel?

– Nézzük először is a bútor felújítás előkészületeit. Mielőtt belefognánk a kerti bútorok lefestésébe házilag, előtte próbáljuk ki egy kevésbé látható helyen, hogy mi történik, ha a régi festékre felvisszük az újat. A legjobb, ha olyan festéket választunk, ami alapozófesték és egyben fedőfesték is. Ennek egyik előnye, hogy nem kell megvárni a két réteg felvitele közötti száradási időt. A másik pedig, hogy miután felvinnénk az alapozó festéket, utána még csiszolni is kéne a felületet. Így viszont, ezzel a kettő az egyben megoldással, ezt megspóroljuk.

– Akár fa, akár fém bútorokat akarunk felújítani, először le kell csiszolni a régi felületet, eltávolítani a régi festéket, ami feljön. Majd ezek után jöhet a portalanítás, ugyanis csak így fog megtapadni a festék. Ha megfelelő módon végezzük a csiszolást, akkor szép sima felületet kapunk és jól fog tapadni a festék. Ha a fémbútor felületéről nem jöl le a festék, akkor használjunk festékoldó szert. Ha szükséges, szereljük szét a kerti garnitúrát, hogy minden részhez jól hozzá tudjunk férni.

– Amikor azt fedezzük fel, hogy repedések, rések vannak a fa bútor felületén, akkor szükség van a tapaszolásra. Folyékony fával tudjuk javítani a fafelületet, ami egy gyúrma-szerű anyag. Fogjunk egy spaklit és jutassuk a tapaszt a repedésekbe, lyukakba. Ezek után jöhet a festés. A fedőfestékek színezhetők, de vannak olyanok, amik gyárilag színezettek.

– A fém bútorok esetén még inkább fontos a régi festék lecsiszolása. Rozsda esetén a csiszolást követően kenjük át a felületet rozsdamaróval, majd miután megszáradt, töröljük át egy nedves ronggyal. Ha nem akarjuk, hogy az időjárás gyorsan tönkretegye, akkor használjunk korróziógátló alapozót is.

– A festék kiválasztásánál érdemes megnézni az összetevőket. Ügyeljünk arra is, hogy nehogy lejárt terméket vegyünk. Ha meg tudjuk nézni az állagát, akkor tegyük meg, mert a túl híg festék nem fed jól.

– A térkő burkolatok színe legtöbb esetben attól változik az idő múlásával, hogy a por és sár szennyeződés beletapad a kövek felületébe, és ettől egy világosabb szürkés, vagy sötétebb barnás árnyalatú réteg takarása alá kerül a viacolor kövek színes felszíne. Erre a megoldás a térkő felület letisztítása nagynyomású mosóval, ami mindent visz a portól és sártól kezdve a moha rétegen keresztül, egészen a fugázó homokig. Ez egy kicsit kellemetlen mellékhatása az eljárásnak, de ha megtörténik ne essünk kétségbe, hanem mielőbb pótoljuk a kicsapódott homokot, és söpörjük be a  térkövek közötti fugákba. A nagyon öreg térkő burkolaton már lehet, hogy ez sem segít, kb. 20 év után a térkő felülete valóban károsodhat annyit az időjárástól, hogy már semmitől nem nyeri vissza az eredeti színét. Ilyen esetben a legjobb meghirdetni egy apróhirdetési oldalon a használt térkövet, majd ha elszállították, akkor egy tetszetős új térburkolatot venni helyette. Ilyen esetben a térkő lerakás már nem fog annyiba kerülni, mint az első alkalommal, mivel a tereprendezést, az alap kialakítását, és a szegélyezést valószínűleg nem kell újra elvégezni.

A térkő beszerzés előtt most feltétlen érdemes megtekinteni a kezdő oldalunkon a legújabb térkő akciónkat és az aktuális térkő árainkat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő