You are currently viewing Hogyan történik a térkő kiszállítása?

Milyen lehetőségek vannak a térkő kiszállítására?

Nem mindenki számára ismert tény, hogy a térkő négyzetméterenként 130 kg-ot nyom. Egy raklapra általában 10 m2-t csomagolunk, ami 1.3 tonnát jelent. Ez felvet néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldások léteznek a térkő szállítására, melyik mennyibe kerül, mik az előnyök és a hátrányok.

Cikkünkből kiderül, hogy miért a méret a lényeg a térkő kiszállításánál is:

Kinek kell gondoskodni a fuvar megszervezéséről a térkő vásárlás után?

Természetesen a térkőgyár munkatársai állnak a vásárló rendelkezésére abban is, hogy igény esetén a megfelelő szállító eszközzel eljuttassák a térköveket a felhasználási helyre. Az árlistánkban megadott térkő árak mind telephelyi árak, a kiszállításra külön árajánlatot teszünk. A fuvar ajánlat elkészítése, és a fuvar megszervezése természetesen díjmentes, a vásárlónak csak a fuvardíjat kell rendeznie utólag, a szállítási címen, az áruátvételt követően.

Milyen méretű és kapacitású teherautók léteznek, és milyen rakodási módok?

A térkő kiszállítása általában akkor a leggazdaságosabb, ha olyan teherautó szállítja az árut, aminek a kapacitása a lehető legjobban ki van használva a szállítandó mennyiséggel. Jellemzően az alábbi kategóriákkal szoktunk dolgozni:

  • Daruval rendelkező teherautók 2.5 tonna teherbírástól 24 tonnáig, maximum 19 raklap, 190 m2 térkő szállítására alkalmasak a teljesen telerakott pótkocsival együtt. Általában 10%-kal magasabb árral rendelhető, mint a daru nélküli teherautók, de térkő szállítására a leginkább alkalmas megoldás, 3 raklapnál nagyobb mennyiségű térkő rendelésnél mindenképp ez javasolt. A teherautó jellemző méretei:

    Kis darus: szélesség = 2.5 méter, hosszúság = 8 méter, magasság = 2.2 méter.

    Közepes darus: szélesség = 2.5 méter, hosszúság = 10 méter, magasság = 3.4 méter.

    Nagy darus: szélesség = 2.5 méter, hosszúság pótkocsi nélkül = 14 méter, magasság = 3.4 méter.

  • Kézi rakodású kisteherautók 1.8 tonna teherbírástól 3.5 tonnáig, maximum 3 raklap, 30 m2 térkő szállítására alkalmasak. A legolcsóbb megoldás, de a rakodás sokáig tart, általában 0,5 és 1,5 óra között. Van némi előnye, az hogy a raklapok leürülnek, és a sofőr díjmentesen visszaszállítja őket a telephelyünkre, így nem kell raklap betéti díjat fizetni, és később a raklapok visszaszállításáról saját költségen gondoskodni. De igen kényelmetlen és lassú a kézi lerakodás, ezért nem szoktuk ajánlani. A teherautó jellemző méretei: szélesség = 2.5 méter, hosszúság = 4 méter, magasság = 1.7 méter.

  • Ponyvás kamion 24 tonna teherbírás, maximum 20 raklap, 200 m2 térkő szállítására alkalmas. Olcsó fuvar megoldás 100 négyzetméter feletti térkő mennyiség szállítására, de csak akkor ajánlott, ha van saját vagy bérelt rakodógép a szállítási címen, mivel ezeken a teherautókon nincs daru, vagy bármilyen más rakodó eszköz. A teherautó jellemző méretei: szélesség = 2.7 méter, hosszúság = 19 méter, magasság = 3.2 méter.

A kiszállítás folyamata, a teherautó és a kiszállított térkő helyigénye

A jellemző fuvar megoldás a térkő kiszállításra a darusautó, ennek minimum 2.7 méter széles kapu nyílásra lesz szüksége. Ez a típus a méreteinél fogva nem minden udvarba tud beállni, de kerítésen át is tud daruzni, igény esetén egymás tetejére is tud helyezni két raklap térkövet. A raklapok mérete 120 x 80 cm, egy raklapon általában 10 m2 térkő van csomagolva. Az áru elhelyezésének lehetőségeit korlátozhatják a fák, oszlopok és a különböző levegőben futó kábelek. A fuvarozóknak minimum 1-2 nappal a szállítás előtt jelezni kell azt az időpontot, amikor a vásárló szeretné megkapni a térkövet, így van idő a fuvar megszervezésére, és a behajtási engedélyek esetleges beszerzésére. Amennyiben csere raklapot szeretnének adni a sofőrnek, arra a legtöbb esetben van lehetőség, de ilyen esetben különösen fontos, hogy előre jelezzék a szándékot.

A konkrét tarifákat minden esetben a megrendelni kívánt térkő mennyiség és a szállítási cím ismeretében kalkuláljuk ki, és az árajánlatunk részeként adjuk meg.

Az aktuális térkő árakat pedig nézze meg most itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő