You are currently viewing Hogyan lehet télen is térkövezni?

Mettől meddig tart a térkövezés szezonja?

December elejétől február végéig szinte mindig üres a térkövezéssel foglalkozó szakemberek naptára. Kora tavasszal már több hétre előre be vannak táblázva, és július végéig ez folyamatosan így is szokott maradni, aztán augusztusban van 1 – 2 hét szabi, és november végéig megint szoros határidőkkel van tele a naptár. Gyakran hallani a térköves mesterektől, hogy milyen jó lenne, ha egész évben szépen elosztva jönnének a munkák.

De miért nincs térkövezés decemberben és januárban?

Általában igaz a kültéri munkákra, hogy szélsőséges időjárási körülmények között nem végezhetők, legalábbis nem elvárható, hogy az emberek folyamatosan dolgozzanak a mínusz tízben, vagy havasesőben, vagy térdig érő hóban. Sőt a munkavégzés nem is lehetséges olyankor, amikor annyira felázott a talaj, hogy az egész munkaterület sárban úszik.

térkövezés alap kialakítás

A térkövezés esetében fontos kérdés az is, hogy a szélsőséges időjárás hogyan hat a felhasznált anyagokra és eszközökre. Magát a térkövet, mint anyagot nem befolyásolja az időjárás, mert sem a csapadékvíztől, sem a fagytól nem változnak meg a termék jellemzői. Viszont a teherhordó réteget képező zúzott kő fagyos időben keveredhet kisebb-nagyobb jégdarabokkal, amelyek olvadás után hézagokat hagynak maguk után, így tavasszal a terhelés hatására beindulhat egy tömörödés, ez pedig a térkövezett felület süllyedését okozza. Ez a leggyakoribb oka annak a jelenségnek, hogy tavasszal az autók közlekedési útvonalán nyomvályús lesz a térkő burkolat. Ez a legfőbb oka annak, amiért nem szoktak télen térkövezni.

Hogy csinálja az a szakember, aki november végén még elvállal fél tucat térkövezést is?

Van egy térburkoló partnerünk, aki évek óta november végén még elvállal akár fél tucat térkövezést is. Elmondása szerint mindegyik munkánál elkészíti az alapot addig a fázisig, hogy a földmunkák és a szegélyezés után elteríti a murvát és betömöríti. Így járható felületet kap, ami elnyeli a csapadékvizet, és lehet járni rajta gyalog, sőt akár autóval is. Olyan szempontból ez kimondottan előnyös, hogy a murva a használattól betömörödik pont ott, ahol a jövőben a legtöbb terhelést fogja kapni. Később aztán bármikor rá lehet helyezni a térkövet a kész alapra, ha nem esik hó vagy eső, illetve ha nincs annyira hideg, hogy az emberek megfagynak térkővel a kezükben. Az utóbbi évek tendenciái azt mutatták, hogy decemberben és januárban még vannak olyan napok, amelyek alkalmasak az ágyazó homok lehúzására és a térkő lerakására.

Semmi gond, ha anyagi okok miatt a kész alapra csak hónapokkal később lesz lerakva a térkő

Előfordulhat, hogy az alap készítés után csak hónapok múlva lesz lehetőség befejezni a térkövezést anyagi, vagy más okok miatt. Ilyen esetben arra érdemes figyelmet fordítani, hogy ha nagy a terület lejtése, akkor a nagy eső után mindig ellenőrizni kell, hogy nem lettek-e vízmosások a murvázott felületen, és ha igen, akkor egyből töltsük vissza és tömörítsük be, ne hagyjuk elmélyülni az árkot. Közvetlen a térkő lerakása előtt valószínűleg ki kell majd gazolni a területet, mert enélkül lehetetlen lesz síkra húzni a teherhordó réteget. Az ágyazó homokot nem célszerű előre megvásárolni, ha tudjuk, hogy nem lesz rövid időn belül felhasználva, mert ha átázik, akkor a besöprés körülményes lesz a vizes anyaggal, és csúnya is a térkő felületébe betapadó homokréteg. Ha van elég helyünk a garázsban, akkor a besöprő homokot megvehetjük zsákos kiszerelésben bármelyik barkácsáruházban. Tároljuk fedett helyen, így bármikor azonnal felhasználható, amikor nem vizes a térkő felülete.

térkő lerakás télen 2022

Kemény hidegben nem érdemes erőltetni a térkövezést akkor sem, ha rendelkezünk kész alappal, és száraz besöprő homokkal, mert az ágyazó homok jégdarabokkal keveredhet, így hiába tömörítjük be a lapvibróval, az olvadás után süllyedhet a térkő, és javítani kell.

Térköveink teljes választékát és az aktuális térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

IRATKOZZON FEL  hírlevelünkre, hogy további hasznos tippeket küldhessünk Önnek térkövekről és térkövezésről!

Hírlevél