You are currently viewing A legjobb terasz és kerti ötletek saját kezűleg (házilag)

Hogyan tervezzük meg a kiskertet, illetve a járdalappal burkolt teraszt?

Amikor a burkoló a helyére rakja az utolsó járdalapot is az épülő teraszon, akkor kezdődik a következő munkafázis: a balkonnövények kiválasztása, a legjobb elrendezés lerajzolása, és a kellékek megvásárlása. 

A kerteket illetően pedig elsősorban a városi kiskertek tulajdonosai keresik az elleshető ötleteket, amelyek kreativitással pótolják a helyhiányt — de ugyanez mondható el a terasztulajdonosokról is. 

Az első számú tuti terasz és kiskert ötlet:

A kertre néző helyiségből minél nagyobb erkélyajtók vezessenek ki a zöldbe, amelyek padlótól plafonig üvegből vannak. Így a nappaliból, vagy az étkezőből mindig látható lesz a kert, szinte együtt él a házzal. Jó időben csak egy mozdulat lesz kinyitni az erkélyajtókat, és kilépni a természetbe. 

Ez a kisgyermekek miatt is jó választás lehet, ugyanis bármikor rájuk látunk.

A téglahatású térkövek természetességét kihasználva a kis területet ügyesen megtöltjük kerti kiülővel, grillezővel és magas ágyásokkal, majd egy tükör segítségével duplájára tágítjuk ki a teret. 

De ezenkívül még rengeteg kerti- és terasz ötlet van a tarsolyunkban!

Először nézzük meg, mit is érdemes csinálni a teraszon, majd térjünk át a kerti ötletekre is.

Terasz ötletek

1. lépés: A növény fajták kiválasztása

A szép teraszok egyik legfőbb jellegzetessége a szemet gyönyörködtető növények.

Ehhez először is határozzuk meg, hogy mennyi zöldet szeretnénk, ami számunkra elfogadhatóan kompenzálja a beton járdalapok, a vaskorlát és a berendezési tárgyak ridegségét. A fajták kiválasztásánál ne feledkezzünk meg arról, hogy a növény jóval nagyobbra nőhet, mint amekkorának megvásároltuk, legjobb ha megkérdezzük a kereskedésben, hogy mekkorára szokott megnőni a választottunk. Amikor átesünk a ló túloldalára, akkor a túl sok vagy túl nagy növény miatt a gazda már nem fér el a saját teraszán, és elveszti az értelmét az egész.

A kereskedésben azt is érdemes megemlíteni, hogy a terasz tájolása mennyire tér el az észak-déli iránytól, így jó eséllyel olyan növényt tudnak ajánlani, amely szereti a teraszunk éghajlati viszonyait. 

A vízigény is fontos szempont a választásnál, például teljesen fedett terasz esetén ne kérjünk nagyon vízigényes fajtát, főleg ha a balkonládák elhelyezését a korláton belülre tervezzük vagy a járdalapokra állítva. 

Sok helyet meg lehet spórolni, ha a kaspókat és balkonládákat kampókkal felakasztjuk a falakra, vagy a korlátra. A balkonládák lehetőleg a korlát belső oldalán legyenek, mert ez a rész védett az időjárástól. Ezzel az alsó szomszédot is védjük, ha lakik valaki a szép teraszunk alatt.

A növény választásnál az illat sem elhanyagolható tényező! Az illatok sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mit gondolnánk. Kellemes illatú növényekkel kényelmesebben, otthonosabban érezhetjük magunkat egy szép teraszon, elkezdünk nagyobb mértékben kötődni a helyhez.

Mielőtt elmegyünk a kertészetbe, gondoljuk végig, milyen formájú és színű növény illene legjobban a hely hangulatához, a korláthoz, a bútorokhoz és a járdalapokhoz. Biztosan lesznek olyanok, akik kizárólag olyan alapon választanak majd a kertészet kínálatából, hogy a lehető legkevesebb gondozást igénylő fajtát keresik. Rájuk az előző három pontban felsorolt szempontok sem vonatkoznak.

2. A cserepek, balkonládák elhelyezése

Cserepek, balkonládák kiválasztása előtt nézzük meg a növény színét és méretét. Amire elsőre gondolunk, annál jóval nagyobb cserepet vegyünk, mert idegesítő, amikor közepes erősségű széltől felborulnak és összetörnek a növények. Színben és stílusban a cserépnek harmóniában kell lennie a növénnyel, a fallal, a berendezési tárgyakkal, a korláttal és a járdalapokkal. Ha praktikus módon agyagszínű, vagy földszínű járdalapokat rakattunk le, akkor a legelterjedtebb agyagcserepeket és barna műanyag cserepeket is nyugodtan megvehetjük gazdaságos áron, a terasz nem arról szól, hogyan döntsük romba a pénzügyi terveinket. Akár a félbevágott pet palack is megteszi balkonláda helyett, sokkal jobb, mint a sivár, növénytelen terasz látványa.

A cserepes növények legjobb helyen a járdalap burkolat szélén lesznek, lehetőleg szélvédett helyen. Ha cserép alátétre is beruházunk, akkor a növények öntözés után sem hagynak nyomot a járdalapon. A sötétebb, földszínű vagy kavicsos felületű járdalapokon egyébként nem nagyon látszik a nedvesség, ilyen esetben akár megúszható az alátét.

Ne legyenek fenntartásaink a zöldségekkel sem, ha van otthon pár darab felesleges balkonládánk, akkor rakjuk körbe velük a járdalapok szélét, és ültessük tele paradicsommal, paprikával, karalábéval, vagy bármivel amit szeretünk.

A legfontosabb összetevője a terasznak azért mégis csak a gazda. A lényeg az, hogy élvezzük a kertet, ne vállaljuk túl magunkat, találjuk meg a harmóniát a növény fajták, a cserepek és a járdalapok között.

Kerti ötletek saját kezűleg (házilag)

Most egy kicsit foglalkozzunk a jövővel! 

A tél, a nyugisabb ünnep tájéki napok kiváló alkalmat adnak arra, hogy tervezgess. Igazán élvezetes, egy bögre forró teával vagy kávéval a kezedben, kényelmesen beülni a kedvenc foteledbe, és egy kerti magazint lapozgatva elengedni a fantáziádat. 

Elképzeled, hogy mit szeretnél az elkövetkező év napsütötte időszakaiban látni a térköves kertedben, vagy erkélyeden. Milyen dekoráció lenne az, ami igazán feldobja majd? A tervezés igen hasznos, mert amikor eljön az ideje, már csak a kivitelezés szükséges. Egyszerű és működőképes. 

Nézzünk meg hát néhány klassz kert ötletet, amivel csodálatosan élettelivé varázsolhatod a térköves udvarodat.

A járófelület és a térkő

A kiskert ötleteknél, illetve a kiskertek és teraszok építésénél a legfőbb szempont, hogy a kőből készült építmények ne csökkentsék a hely barátságosságát és természetességét, ezért az összes térkövezett járó- és pihenő felületet, a lépcsőket, a kiemelt ágyásokat, a tűzhelyet, a támfalakat és még a kerítést is ajánlott a téglahatású térkőből építeni, mivel ez a típus rusztikus, természetes és mégis elegáns alapanyag. A járófelületeknél használhatunk olyan térkövet, amelynek csak a felső 6 – 8 mm vastag kopórétege viseli a téglára jellemző vörös és terrakotta színeket, mivel ezeket a köveket a beépítés után sosem fogjuk oldalról látni. A földből kiálló építményeket, mint pl. a lépcsőfokokat, a kerítést, a támfalat, a magas ágyást, és a kerti grillt viszont kizárólag a teljes vastagságában színezett térkövekből készítsük.

Kerítés építés, átalakítás

Az első lépés a kerítés építése, vagy átalakítása. Mivel a városban általában magas, tömör fal jellegű kerítéseket szoktak építeni, ezért az ajánlott koncepció az, hogy a téglahatású térkővel építsük meg a tömör falat a kívánt magasságig, majd a kész falra erősítsünk fel egy keskeny lécekből készült farácsot úgy, hogy a rács lyukain keresztül látható legyen a téglafal, de mégse csak kőből álljon a kerítésünk. A fa léceket csak gombaölővel, és átlátszó lakk rétegekkel védjük az időjárás ellen, mert így marad a lehető legtermészetesebb. A farács nemcsak azért jó, mert részben eltakarja a tömör kőkerítést, hanem azért is, mert futónövényekkel – pl. a gyorsan terjeszkedő borostyánnal – tetszés szerint be tudjuk futtatni ezeket a felületeket, hogy annyi zöldet lássunk a kertben, amennyit csak szeretnénk.

Magaságyás

A kerítés elé a téglahatású térkőből építsünk egy keskeny magas ágyást, amely megkönnyíti a futónövények telepítését, gondozását, mivel nem kell bokáig hajolni, ha bármi dolgunk van a növényekkel. A kert négy sarkában kicsit szélesítsük ki a magas ágyást, itt kb. 60 x 60 cm-es alapterületet hagyunk egy-egy kisebb növésű fácskának. Remek választás lehet ide a gingko biloba (páfrány fenyő), mert nem túl nagy termetű, széles leveleivel jól árnyékol, és nagyon könnyen karbantartható, ugyanis a leveleit késő ősszel az első fagy hatására egyszerre lehullatja, és nem kell hetekig takarítani alatta.

Járda, kerti út

A magas ágyások elé a térkövekből építsünk egy 40 – 50 cm széles járdát, amelyen eső után is meg tudjuk közelíteni és gondozni tudjuk a magas ágyásba ültetett növényeinket. Ezen a járdán jutunk hátra a kert végébe is, ahol a kis kerti kiülő és mellette egy kerti grillezőhely kap helyet. Természetesen a stílust követve a kerti grillt is téglahatású térkőből építjük, vagy építtetjük, és a kiülőhöz is ezzel térkövezünk le egy kb. 2 x 2 méteres felületet. A kerti kiülő melletti kerítés falra síktükröt rögzítve tágra nyithatjuk a teret a pihenni vágyók számára, persze a hatás eléréséhez a tükröt védenünk kell a csapadéktól, és rendszeresen üvegtisztítóval átmosni.

Gyep

A térkövezett részeken kívül az összes többi szabadon maradt felületet fedjük gyepszőnyeggel, és ízlés szerinti mennyiségben törjük meg a zöldet agyag cserepekbe ültetett leanderrel, vagy más, hangulatunkhoz illő színes virágzatú díszcserjékkel.

Ezek után pedig következhetnek az egyedi készítésű díszek!

Dekorációk és olcsó kert ötletek a teraszra, kiskertbe

Szép kertek házilag is építhetőek!

Nem kell azon aggódnod, hogy „Na, de mennyibe fog ez nekem kerülni?”, ugyanis a terasz ötletek házilag is megvalósíthatóak. Vannak itt ugyanis olyan ötletek is, amik csupán minimális költséget jelentenek, mégis újjáélesztik a kültér látványát!

Fény

A hangulat megteremtéséhez mindig egy nagyszerű eszköz a fény. Készíts hát saját kezűleg lámpást, ami remekül fog mutatni a teraszon, erkélyen. 

Fogj néhány befőttes üveget, és szórj az aljukba pár centi vastagon fehér babot. Ebbe stabilan bele tudsz állítani egy vastagabb, színes gyertyát. Majd a befőttes üvegeket akaszd ki egymás mellé (mondjuk hozzájuk passzoló lánccal). 

A teraszépítést érdemes olyan burkolattal ellátni, amelyet később minél jobban akarunk majd látni!

Emellett pedig érdemes olyan olcsó teraszburkolat ötletek után kutatnod, amelyek jól mutatnak fényben.

Fantasztikus hangulatot fognak teremteni!

“Kiömlő” virágok

Láttál már úgynevezett „kiömlő virágok”-at? Az ehhez hasonló kert ötletek házilag is mevalósíthatóak, és nem kell más hozzájuk, mint egy mutatós kaspó, és növények, amik lehetnek örökzöldek, vagy színes virágok.

 A kaspót el kell dönteni illetve kissé beleásni a talajba, hogy a virágok onnan tudjanak a talajra fekve „kiömölni”, ami azt jelenti, hogy az egyforma növények egy nagyobb virágzó foltot alkotnak a talajon, élesen elkülönülve a gyeptől. 

A kaspó helyett használhatsz nagyméretű vödröt is, vagy bámit, ami illik a kertedbe és neked tetszik.

Az ehhez hasonló kreatív ötletek kertbe történő becsempészése garantáltan le fognak nyűgözni bárkit, akit megvendégelünk.

A növényjelölő kavics

Az olcsó kert ötletek között az egyik nagy kedvenc a növényjelölő kavics. Készen is lehet vásárolni, de az ehhez hasonló kert ötletek házilag is elkészíthetőek. Ezt úgy képzeld el, hogy a kavicsokra rá van írva az adott növény neve, sőt, ami még vidámabbá teszi, ha rá is van rajzolva a növény. 

Akármikor ránézel, garantáltan fel fog vidítani, ráadásul ez a találmány a terasztető ötletek közé is feljegyezhető, amennyben túl kevés a hely egy növénynek!

Üveggolyók

Gyerekkorunk boldog emlékei között van, amikor színes üveggolyókkal játszottunk. 

Ezt a hangulatot most visszahozhatod azzal a megoldással, hogy lyukakat fúrsz a kerítésbe és színes üveggolyókat helyezel oda. 

Fantasztikus hatása van, ahogyan a napfény visszaverődik róluk.

Ezernyi szín

Ha szereted a színeket, akkor van még itt valami számodra. 

Fesd színesre a kerti padot! Megintcsak vidámságot fog vinni a térköves udvari környezetbe. Amikor ilyen esztétikus holmikat raksz ki, te magad is szívesebben fogsz kiülni egy jó kávéra, vagy olvasni, beszélgetni.

A színek nagyon fontosak, és segítségükkel a kreatív kertek olcsón és szépen megvalósíthatóak.

A zárt terasz ötletekre pedig még jobban vonatkozik ez, hiszen ott különösen nagy szükség van a különböző színek kavalkádjára!

A kreatív fűszerkert

A legjobb kertrendezés ötletek közé tartozik az egyik személyes kedvencem, ami mi más lehetne, mint a fűszerkert téglahatású térkőből kirakva. Itt se gondolj valami bonyolultra, vagy nagy befektetéssel járó munkára! 

Ha térkövezett mostanában valamelyik ismerősöd, csak kérd el a maradék térköveket tőle, szinte biztos hogy elég lesz 50-100 db. 

Kezdd el lerakni a gyepre a térköveket egymás után egy csigavonalban. Ha kész van az első sor, rakd rá a következő sor térkövet fél kővel eltolva. Kötőanyag nem kell a térkövek közé, sem habarcs, sem kültéri ragasztó. A csigavonal belső oldala mentén töltsd fel az alakzatot termőfölddel, aztán rakd fel a harmadik-negyedik-ötödik sor térkövet is, és mindig töltsd tele az egészet termőfölddel. 

Még jobban néz ki a végeredmény, ha a közepe felé egyre magasabb a csigavonal, ugyanúgy mint a csigalépcsőnél. A legfelső sor térkő tetejére szórj kavicsokat, attól még inkább természetes lesz az összkép!

A teraszok és kiskert ötletek megvalósításához ideális téglahatású, antikolt térkövünk aktuális árát itt találja: Térkő árak.