You are currently viewing Kavicsos kert ötletek: díszkavics lerakása, kavicságy készítése

Minden kerttulajdonos tudja, hogy a kertnek több célja is van.

Egyrészről funkcionálisnak kell lennie, tehát kényelmesnek, pihentetőnek, relaxálónak.

Másrészről be kell csempésznie az élővilágot az otthonba, hogy a napközbeni betondzsungel után egy kicsit mindenki visszatérhessen a természetbe.

Egyes kerteknél követelmény, hogy terméseket hozó, termékeny is legyen.

De ami talán a legfontosabb szempont, az az esztétika.

A kertre elsősorban a szépsége miatt gondolunk, hiszen egy ház önmagában nem nyújt akkora esztétikai élményt, mintha egy szép, igényesen kialakított kert társul hozzá.

A legtöbb ember ezt a növényekkel próbálja elérni, és nem gondolnak a természet többi elemére, amelyeket olcsóbban, könnyebben tudnak beszerezni, nem szükséges a gondozásuk – és legalább akkora esztétikai élményt nyújtanak, mint a növények!

Itt jön a képbe a díszkavics lerakása!


De miért olyan szépek a kavicsos kertek, melyek a legjobb kavicsos kert ötletek, miként történik a kavicságy készítése házilag, mennyi kavics kell a kertbe, és vajon jól mutatnak-e a növények kavicságyban?

Díszkavics lerakása

A kavicsos kert kialakításának nagy előnye, hogy a díszkavics nagy mennyiségben felhasználható, alakítható, ezernyi különböző méretben, formában és színben.

A gondozása sem igényel jelentősebb erőfeszítéseket, ezért érdemes minél többet használni belőlük, amennyiben egy alacsony fenntartású kertet szeretnénk létrehozni.

Jó hír, hogy más, nagyobb kövekkel, például a térkővel is remekül harmonizál.

A kulé kavics lerakása és használata nem hiába örvend hatalmas népszerűségnek, hiszen kialakítható belőle száraz patak, esővíz gyűjtő kert, vagy bármi más – tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt.

A kavicsos kert kialakítása előtt, és úgy általában a kerti munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes inspirálódni, és felderíteni, hogy milyen megoldások léteznek.

Lássuk, hogy melyek a legjobb kavicsos kert ötletek!

Kavicsos kert ötletek

Megtetszett valamelyik ötlet?

Akkor nincs más hátra, mint a megvalósítás!

Kavicságy készítése házilag

Mint minden kerti projektet, a kavicságy készítést is gondos tervezés előzi meg. Csak a tervezés, a pontos számok kikalkulálása, és a költségek meghatározása után érdemes belekezdeni a kavicságy lerakásába.

1. lépés: A kavicságy helyének meghatározása

Az első és legfontosabb kérdés, hogy hova szeretnénk telepíteni a kavicságyat?

Ez egy sor más kérdésre is választ fog adni, például:

  • Milyen fajtájú, színű, formájú, méretű díszkavicsokat érdemes használni?
  • Milyen lesz a kavicságy környezete, harmonizálni fognak-e?
  • Lesznek-e növények a kavicságyban?

Az egyik magától értetődő megoldás, ha a kavicságyat egyfajta választóvonalként használjuk, például a kert és a kocsibeálló között.

A burkolt autóbeállók mentén sok esetben amúgy is túl szűk sáv áll rendelkezésre a növényeknek, hiszen azok túl nagyra nőhetnek, és megkarcolhatják az autót.

De ha az autóbeálló nem térkőből készül, akkor akár a keréknyomok között is érdemes lehet díszkavicsot használni.

További ötletek még, amelyek díszkavicsból is kialakíthatóak:

  • Járófelület
  • Sziklakert
  • Esőkert
  • Pozsgás kert

2. lépés: A kerti kavics kiválasztása

Az előző lépésben meghatároztuk, hogy hova szeretnénk elhelyezni a díszköveket.

Ennek függvényében kell kiválasztanunk a díszkavicsok fajtáját, színét, formáját és méretét.

Ahogy fentebb is említettük, érdemes megvizsgálni a környezetet, illetve a kavics leendő helyének adottságait.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a díszkavics a kert egyik fókuszpontja legyen, akkor érdemes olyan fajtát választani, amely teljesen elüt a környezetétől.

De ha az egyik kerti elem vizuális meghosszabbításaként szeretnénk használni a kavicsfolyamot, akkor érdemes ugyanolyan színt alkalmazni.

A legtöbb kerttervező szakember nem csak kavicságyban, hanem nagy, több tíz vagy akár több száz kilós sziklákban is gondolkodik.

Ezeknek a beszerzése és kertbe hozatala jóval nagyobb költségeket és logisztikát fog jelenteni, de az eredmény önmagáért fog beszélni.

A folyami kavicsok azok a lekerekített kövek, amelyeket a víz sodra alakított ilyen formájúvá. Érdemes emiatt olyan helyeken használni őket, ahol a víz, a patak érzetét szeretnénk kelteni.

A szögletes köveket zúzaléknak, vagy zúzott kőnek nevezzük.

A kövek méretét általában egy intervallum tartománnyal jelölik, például 2-4. Ez azt jelenti, hogy 2 milliméteresnél kisebb, illetve 4 milliméternél nagyobb kő nem található bennük.

De ha megtaláltuk a nekünk tetsző fajtákat, akkor pontosan mennyi kavics kell a kertbe?

3. lépés: A díszkavics beszerzése – mennyi kavics kell a kertbe?

Amennyiben szeretnénk teljesen elfedni a földet, amelyre a kavicsokat helyezzük, akkor 1) érdemes több rétegnyi díszkavicsot vásárolni, vagy 2) egyetlen réteg esetén érdemes a nagyobb méretű kavicsok mellé kisebb méretűeket is venni, hiszen azok kitöltik a nagy kövek közötti hézagokat, és egy teljes, hézagmentes kavicságyat fognak eredményezni.

Érdemes a tüzép telep, bánya, vagy térkő gyártó cég szakértőivel is megvitatni a témát – a Kovi-kő Térkőgyár például a térkő vásárlás előtt ingyenes szaktanácsadással segíti a vásárlóit, hogy a legjobb döntést tudják meghozni, hiszen a kert egy nagyon hosszú távú befektetés.

Amikor ezeket a lépéseket megtettük, akkor lezárul a tervezési szakasz, és átadja a helyét a kivitelezésnek!

4. lépés: Kavicságy készítése

A díszkavics lerakás előtt elő kell készíteni a területet. Ez azt jelenti, hogy ki kell ásni a helyét, fel kell javítani a talaj minőségét, ki kell szedni a gyomokat, majd végül el kell simítani és gereblyézni a területet.

A kialakításba érdemes beleszámolni, hogy mekkora köveket fogunk lerakni, és mekkora vastagságban (hány réteg lesz) – ez alapján kell belőni a terület mélységét.

Az elgereblyézett talajra érdemes geotextíliát fektetni, amely átereszti a vizet, de nem engedi a gyomok térnyerését. Bár a kövek nem engedik elmozdulni, de a gyűrődések és a munka megkönnyítése végett érdemes letűzni, mielőtt elkezdenénk kiönteni a díszkavicsot.

Amennyiben növények is lesznek a kavicságyban, akkor a geotextília kivágásával érdemes még most elültetni őket. Számold bele, mekkora lesz a növények végleges mérete, és hagyj nekik elég helyet! Minél közelebb legyen a geotextília a növények szárához, hogy a növények tövénél se tudjon begazosodni a kavicsfolyam.

Ez után már nincs más hátra, mint a díszkavics lerakása! Fontos a sorrend, ha több méretű kavicsot is vásároltál. Jól gondold át, hogy melyik méretet szeretnéd először kiönteni, mert ezt utólag már nem tudod módosítani.

Egy megbízható társ a kertépítéshez

Cégünk, a Kovi-Kő Térkőgyár a térkövek mellett szegélykövekkel, préselt járdalapokkal, útszegélyekkel és más betonelemekkel is segíteni tud, hogy a kavicságy környezete is szép benyomást keltsen. A Kovi-Kő 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, a hazai piac emblematikus szereplője. Azáltal, hogy a térkőgyártás, -eladás és a kivitelezés minden egyes fázisát összefogjuk, a Kovi-Kő valódi garanciát képes vállalni a minőségért és az elvégzett munkáért egyaránt. 

A Kovi-Kő további előnye, hogy:

  • a vásárlást ingyenes tanácsadással segítjük,
  • olyan, kisebb mennyiségekre vonatkozó lakossági igényeket is szívesen kiszolgálunk, amelyeket másutt jellemzően nem,
  • térköveinkre és járdalapjainkra tízéves garanciát adunk,
  • termékeink minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek,
  • kizárólag megbízható és hozzáértő, számos referenciamunkával bíró mesterekkel dolgozunk együtt. 
  • A kertjéhez szükséges térkő és járdalap beszérzését illetően forduljon hozzánk bizalommal!

Ha a kertjébe megálmodott díszkavicsok mellett még nincs térköves út, tekintse meg térköveink jellemzőit és árait ide kattintva.