You are currently viewing Kerti utak lépésközre helyezett járdalapokból (tipegőkből)

Járdalapok lépésközre helyezve

Amikor felázik a kert, néha akkor is muszáj közlekedni a felázott zöld-területen keresztül. A sáros cipővel aztán ki leszünk rúgva a lakásból, lehet pucolni a cipőt is és az előszobát is. Ráadásul a pázsit is kikopik azokon a részeken, ahol sokat mászkálunk. Ilyenkor célszerű a kikopott fű által jelzett nyomvonalat járdalapokkal burkolni, de nem feltétlen kell összefüggő, alappal rendelkező beton járda felületre gondolni. Barátságos, gyorsan kivitelezhető, és nem utolsó sorban olcsó megoldás, ha lépés közönként helyezünk el egy-egy járdalapot a kijelölt kerti nyomvonalon.

Alkalmazási területek

A lépésközre helyezett járdalapok többnyire kertes házakban, háztáji kertekben fordulnak elő. De mostanában Budapesten több helyen találkoztam ilyen megoldással társasházak körüli járda esetén is, sőt játszótéren a homokozó és a kapubejáró között is előfordul. Ideiglenes megoldásnak bárhol megfelel, mivel alapozás nélkül nagyon gyorsan és egyszerűen, szaktudás és felszerelés nélkül is ki tudunk alakítani egy elfogadható járófelületet, és szükség esetén ugyanilyen gyorsan fel is tudjuk szedni.

Járdalap típusok előnyei és hátrányai

Kör alakú tipegők:

– A kör alakú járdalapok 40 cm-es és 50 cm-es átmérővel kaphatók. A legnépszerűbb a natúr gyöngykavicsos felületű. Előnye, hogy egész kevés felületet vesz el a pázsittól és egyéb zöld felülettől. Hátránya, hogy nagyon nehéz eltalálni a megfelelő távolságot a lapok között, ami egyformán kényelmes kicsiknek és nagyoknak.

– Félhold alakú kiharapott kör tipegő 60 cm-es átmérővel kapható. Ennek legnagyobb előnye, hogy elég nagy járófelületet biztosít, és kisebb közöket hagyva nagyon mutatós főleg akkor, ha több nyomvonal keresztezi egymást, mivel a kiharapott rész minden irányból passzol a nagyobb kör külső ívéhez. Hátránya, hogy nagyobb területet vesz el a pázsittól, és nehezen mozgatható a 32 kg-os súlya miatt.

Négyzet és téglalap alakú járdalapok:

Ezek a 40 x 40 cm-es, 40 x 20 cm-es, 60 x 40 cm-es, 50 x 50 cm-es, és 50 x 25 cm-es járdalapok. Előnyük a körökkel szemben, hogy könnyebb járni rajtuk, mivel nagyobb a felületük. A leggyakrabban alkalmazott méretek a lépésközre helyezett járdalapok esetén a 40 x 40 cm-es és a 60 x 40 cm-es tipegők. A hátrányuk az, hogy kevésbé esztétikusak, mint a kör tipegők, és a nagyobb lapok lerakásánál nagyon kell ügyelni arra, hogy elkerüljük a talaj egyenetlenségei miatti billegést.

– Lépésközre helyezett nyomvonal kialakítására egyáltalán nem ajánlott típus a 40 x 40 cm-es és 60 x 40 cm-es kivitelben kapható gyephézagos lapok. Ezeken a gyalogos közlekedés nehezített az egyenetlen felület miatt, főleg amikor fel van ázva a benne lévő föld.

Kivitelezés

A lerakáshoz a járdalapokon kívül mindössze egy ásóra és egy gumikalapácsra lesz szükség. A kijelölt nyomvonal mentén haladva ásóval emeljük ki a földet a járdalapok alakjának megfelelő formában, 8 cm mélyen (6 cm-es vastagságú járdalapokra kalkulálva), kb. 10 cm-es közöket kihagyva a tipegők között. Töltsünk vissza 2 cm-es rétegben kövektől, fadaraboktól megtisztított földet, és helyezzük rá a járdalapot. Ha billeg, akkor felfekszik valamin, ezért fel kell fordítani a lapot és kivenni a kiálló darabot, amin felfeküdt a járdalap. Az első 3 – 4 járdalap lerakása után ‘tipegjünk’ végig a lapokon, próbáljuk ki, hogy kényelmes-e járni a választott lépés távolságokkal kialakított járófelületen. Ha nem, akkor korrigáljuk a távolságokat. Amikor elégedettek vagyunk a kipróbált szakasszal akkor, a gumikalapáccsal ütögessük be a helyükre a lapokat a talajszintig, lehetőleg nem túl nagy ütésekkel, nehogy kárt tegyünk a járdalapokban. Ha jól dolgoztunk, akkor a fűnyírót is zökkenésmentesen végig tudjuk tolni a felületen, mintha ott sem lennének a járdalapok a fű között. Ellenkező esetben a fűnyíró kereke nem fog felkapaszkodni a kiálló járdalapokra, így a lapok körül nem fogja levágni a gép a füvet. Erre az a megoldás, hogy felszedjük a kiálló lapokat, és kiszedünk annyi földet alóluk, hogy utána pár ütéssel talajszintig süllyedjenek be.

A lépésközre helyezhető járdalap választékunkból kedvére válogathat itt: Járdalap-árak.