You are currently viewing Kutyabarát kert-kialakítás térkővel és ráccsal

– Hogyan tegyük kutyabaráttá a kertet térkövekkel és növényvédő rácsokkal? –

A kutyának alapvetően minden kert a barátja, ahol lehet futkosni, szimatolni, kapargatni a földet és jelölgetni a területet. Csak a gazdának van baja ezzel, amikor a frissen beásott palánták reggelre kiugranak a helyükről, a cserjék ágai lerágódnak, a pázsit kikaparódik, vagy kibarnul egy kis kutya vizelettől. Azért nem kell kétségbeesni, a kutya tanulékony állat, és általában a gazda sem rosszabb nála. A növényvédő rácsokon és a térkövezésen túl még rengeteg egyéb ötlet következik a folytatásban:

1. Tippek a kutyának és gazdának egyaránt megfelelő kert elrendezéshez

– Először a telket határoló kerítést vegyük szemügyre. A kerítés magassága minimum 120 cm legyen, de az eb méretével arányosan lehet, hogy 180 cm-ig meg kell növeljük. A kerítés réseit úgy méretezzük, hogy kölyök kutya vendégek se tudják befúrni magukat az utca felől. Ha nem férnek át a kerítés résein, azért még meg fognak próbálni aláásni egy kicsit, ezért a talajszint alatt legalább 15 cm mélyre legyen beásva a drótháló, vagy egyéb kerítéselem akkor is, ha nincs betonalap. A kerítés lábánál közvetlen lerakott térkő, vagy térkő-szegély eleve kizárja a kaparászást kívülről és belülről is, és még a kerítést is védi a felcsapódó sártól esős időben.

– A házi kedvenc kényelme érdekében alakítsuk ki úgy a kertet, hogy legyen egy csendes, árnyékos sarok, ahol bármikor szundíthat egyet, illetve valahol a kerti csap közelében legyen egy kis térkövezett felület, ahol kirándulás után kimoshatjuk a sarat a bundájából.

– A kert védelmében alapvető eszközünk a jól körülhatárolt és megemelt ágyás, valamint az ásásra csábító földterületek eltüntetése talajtakaró növényekkel és kövekkel. A magas ágyást jobb ha beton térkőből, vagy téglából építjük, és nem fából, mert a fa elég könnyen rágás áldozatává válhat. A gyakran használt kerti ösvényeket is érdemes térkővel burkolni, a pázsitnak úgysem sok esélye lenne az energiától duzzadó tappancsok erejével szemben. Attól nem kell félni, hogy a beton térkő kárt tesz a kedvencünk karmaiban, épp ellenkezőleg: a karmokat amúgy is koptatni vagy vágni kell, ez a térkövön magától megtörténik a szokásos napi mozgás során.

– Cserjék közül olyat kell választanunk, amely már az ültetés időpontjában is elég nagy és erős ahhoz, hogy kibírja a megtaposást, az átugrálást és a rágdosást. Jó figyelem elterelés lehet, ha a cserjék közötti területekre alagútszerű járatokat készítünk fűzfavessző fonatból vagy bármi másból.

– Vannak dolgok egy kertben, amelyektől a kutyulit meg kell védeni. Mérgező növény, ezért kerülendő pl. a rododendron, a tiszafa, a puszpáng, az aranyvessző, a babérmeggy, a magyal és a kecskerágó. Ha vannak ilyen növények a kertben, akkor ezeket vegyük körbe sűrű apácaráccsal, vagy műanyag hálóval. A növényvédő, rovarirtó vegyszereket soha ne permetezzük a kedvencünk jelenlétében. A vegyszerek csomagolását is azonnal a zárt szeméttárolóba kell dobni, mert egy játékos rágcsálással is bekerülhet mérgező mennyiség az állat szervezetébe. Trágya, vagy műtrágya bedolgozását a talajba soha ne hagyjuk félbe, vagy csak azonnal eldolgozható mennyiséget borítsunk ki egyszerre a zsákból.

– A barna foltok a pázsiton jól mutatják, hogy a kutya hova szeret vizelgetni. Lehet hígítani a vizeletet csapvízzel, hogy ne égesse ki a pázsitot, ha a gazda elég gyors, és képes egész nap ott állni a kutya mögött egy vizes tömlővel. Létezik egy nitrát megkötő kristály, amelyet a kutya vizes táljába kell helyezni, és elfogyasztás után képes a vizeletből kivonni a fűre ártalmas nitrátokat.

2. Játék és fegyelem egyensúlya a kutyabarát kertben

– A négylábú haverunk lételeme a játék és a barátság, de az együttéléshez fontos a fegyelem, és az állandó szokások kialakítása. Kellő határozottsággal és következetességgel megtanulja az eb, hogy hol vannak a határok, amelyeket nem léphet át. Ugyanúgy le lehet tiltani a virágágyásról, mint a fotelről a nappaliban.

– Sokan elfelejtik, hogy a kertben nyugodtan üldögélő kutyát csak akkor fognak látni, ha előtte hagyták, hogy a kutyuli jól kitombolja magát, és megszabadult a felesleges energiától.

– Jobb, ha a pajti nincs ott, amikor a gazda kertet ás, mert feleslegesen ingereljük, hogy átlépje a korábban felállított ásási tilalmat.

– Aki szereti a kertet az rossz ember nem lehet. Aki a kutyáját is szereti annyira, hogy megosztja vele a kedvenc kertjét, az emberségből is csillagos ötös. Kutyátlanok, tessék ellenőrizni!

A kutya alá való térkövek fajtáit és az érvényes térkő árakat itt találja: Térkő árak.