You are currently viewing Járdalap lerakása: Térkő vagy járdalap a jó választás?

Mikor érdemes térkövet választani és mikor jobb a járdalap?

Először is tisztázzuk, hogy mi a különbség a térkő és a járdalap között: a térkő megnevezés alatt általában a 40 x 40 cm-esnél kisebb felületű térburkoló köveket értjük, a járdalap az ennél nagyobb méretű, beton alapanyagú kültéri burkoló lap. A két termék kategória gyártásában van némi különbség, de a nyomószilárdság, a fagyállóság és a kopásállóság szempontjából egyező jellemzőkkel bírnak. Annak ellenére, hogy a térkőgyár értékesítő munkatársainak mindegy, melyik fajta fogy jobban, mégis vannak szempontok, amelyek miatt vagy a térkő, vagy a járdalap lesz kiemelve egy ajánlatban. Ezekről a szempontokról lesz szó a folytatásban:

Amikor a teraszlap, betonlap vagy járdalap lerakását ajánljuk

Általánosságban azt az elvet szokták alkalmazni a tervezők, hogy a nagyobb méretű térburkoló lapok jobban nagyítják a teret. Azonban ez csak olyan helyen érvényesül, ahol viszonylag távolról van rálátásunk a térburkolatra! Például egy keskeny, de hosszú járda esetén tökéletesen megfelelnek a 40 x 40 cm-es, vagy 50 x 50 cm-es járdalapok. Ezzel szemben egy utcafronthoz közeli garázs bejáratáig tartó kocsibeállót betonlapokkal, járdalapokkal nem ajánlott burkolni, mivel itt mindig közelről fogjuk csak látni a burkolatot.

– Időnként előfordul, hogy a gazdasági szempont mindent megelőz, és a térburkolat beépítését saját kezűleg kell elvégezni. Ilyen esetben a járdalap kevésbé kockázatos, mert ha esetleg elrontjuk, akkor is percek alatt vissza lehet szedni és újrarakni az egészet. A legfontosabb szempont a járdalapok lerakásánál az, hogy az ágyazó homok egyenletesen legyen elterítve, jusson a sarkokhoz is, különben a döngölésnél letörhetnek a sarkok. Saját munkánkat könnyítjük meg azzal, ha 4-5 mm-es fugát hagyunk a járdalapok között. Így könnyen tudunk korrigálni, ha esetleg valahol egy-egy millimétert tévedtünk, vagy a járdalapok méretében van egy-egy milliméter pontatlanság.

– Nagy népszerűségnek örvend a több méretből kombinálható járdalap család, amely 60 x 40 cm-es, 40 x 40 cm-es és 40 x 20 cm-es méretekből áll. Ezeket vegyesen nem olyan könnyű szépen lerakni, lehetőleg bízzuk szakemberre, és ne felejtsük el, hogy akkor mutat csak szépen a nagy járdalap, ha van legalább 15 méter az utcafront és a ház bejárata között.

– Nem túl gyakran látható megoldás a kertekben, hogy a járdalapokat kb. 80 x 80 cm-es mezőkben rakják le, és ezeket a mezőket 1-2 sor térkővel választják el egymástól. A kastélyok előtti hatalmas tereket szokták ilyen mintájú térburkolattal ellátni, de minden más helyen is jól mutat, ahova egyébként is járdalapot szánt a tervező.

Amikor a térkő, térkő lapok a nyerők

– A kicsi és közepes méretű kertekben a legjobb és legesztétikusabb megoldás a szabályos alakú, kb. 20 x 10 cm körüli méretű térkő. A keskeny, hosszúkás formájú területeken, például a gyalogos járdán ajánlott a sorokat keresztbe futtatni, tehát a térkő szélesebb oldala legyen a menetirányra merőleges. Ugyanis az egymáshoz közel lévő, sűrű fuga látványa leszűkíti a teret, és egy alapból kis kertben ez egész lehangoló lesz.

A térkő kocsibeállóra is gyakrabban esik a választás, főleg amikor nincs nagy egybefüggő terület a burkolat számára, vagy nagyon szabálytalan alakú a terület. Ha a kocsibeálló térkőből készül, akkor könnyebben előfordulhat, hogy az egy nyomvonalon történő közlekedés miatt egy sávban megsüllyed a térkő, vályú alakul ki a burkolatban. Ennek megelőzése érdekében a közlekedés nyomvonala alatt két 50-60 cm-es széles sávban betonnal meg lehet erősíteni az alapot, így hellyel-közzel még visszabontható marad a térkő szükség esetén, és biztos nem fog süllyedni.

A tervezéshez a friss járdalap árak és minden aktuális térkő ár megtalálható itt: Térkő árak.