You are currently viewing Lerakható-e a térkő meglévő beton felületre?

Kültéri burkolat betonra, avagy a térkő lerakása

A meglévő öntött-beton burkolatok feltörése és elszállíttatása nemcsak kényelmetlen, hanem nagyon sok anyagi és idő ráfordítással is jár. Ráadásul sok helyen szinte feltörhetetlen a régi beton burkolat, olyan gazdagon adagolták hozzá a békebeli orosz cementet és a betonvasat. Amikor végleg megelégeltük a régi repedezett beton látványát, akkor merül fel a kérdés, hogy a meglévő betont hogyan burkoljuk le térkővel vagy járdalapokkal:


Térkő lerakás betonra

Betonra térkövezni akkor lehet, ha a küszöbszint alatt maradunk

Az új burkolat szintje 5 – 10 cm-rel magasabban lesz, mint a régi beton burkolatunk. Számolnunk kell azzal, hogy ha a térkő és az ágyazóhomok magassága hozzáadódik a régi burkolatunk szintjéhez, akkor lehet, hogy a kapu és a garázsajtó már nem fog többé kinyílni. Ilyen esetben ugyan meg lehet vésni a betont az ajtószárny alatti területen annyira, hogy épp kinyíljon az ajtó vagy a kapu, de nem fog jól kinézni és nem is lesz kényelmes közlekedni rajta. Ha az új burkolattal együtt is a küszöb szintje alatt tudunk maradni, akkor nyugodtan belevághatunk a munkába.

Hogyan rakjuk le a térköveket a régi betonra?

A  térkő rétegrend abban különbözik a normál lerakási módhoz képest, hogy a térkő alatti teherhordó réteg murva helyett itt egy 10 – 20 cm vastagságú vízzáró beton réteg, amire szeretnénk lehetőleg minél kevesebb további réteget rárakni úgy, hogy a végeredmény mégis esztétikus képet mutasson.

– A ‘legvékonyabb’ megoldás a 4 cm-es vastagságú térkő vagy járdalap fagyálló kültéri ragasztóval beépítve, ez kb. 5 cm-t fog emelni a régi szinthez képest. Azt hozzá kell tenni, hogy a kültéri ragasztóba elég nehéz lerakni a térburkolatot, mert ha túl híg az anyag, akkor nehéz lesz pontosan egy síkba hozni a köveket.

– A 4 cm-es térkövet 2 cm ágyazóhomokba helyezve sokkal könnyebb dolgunk lesz, ezt már sokkal rövidebb idő alatt és mégis sokkal szebben meg lehet oldani.

– A kocsibeállókhoz mindenképp a 6 cm-es térkő burkolat ajánlott, de ha a küszöb szintje miatt nincs több helyünk 7 cm-nél, akkor ezt is kültéri ragasztóba érdemes helyezni.

– A legkényelmesebb, de legnagyobb helyigényű megoldás, ha a 6 cm-es vastagságú térkövet vagy járdalapot 2-3 cm ágyazóhomokba helyezünk.

A betonréteg vízzáró tulajdonsága miatt fontos alaposan megvizsgálni, hogy az esővíz, vagy tavasszal az olvadékvíz nem fogja-e a beton alatti talajt kimosni. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy azon a részen, ahol a talaj kimosódott, a terhelés hatására beszakad az alátámasztás nélkül maradt beton réteg. Ha ez a lehetőség fennáll, akkor mindenképp fel kell törni a betont, és útalap céljára bekevert murvát vagy darált betont kell a helyére betölteni és betömöríteni.

Szintén a betonréteg vízzáró tulajdonsága miatt kell nagyon ügyelni arra, hogy a beton és a térkő között ne tudjon megállni a csapadékvíz, mert ez télen fagy hatására helyenként 1-2 cm-rel megemeli a térkő burkolat szintjét, és nemcsak csúnya lesz, de járni is nehéz lesz rajta. Ennek elkerülésére érdekében először is győződjünk meg róla, hogy ha alaposan meglocsoljuk vízzel, lefolyik-e a víz a betonfelületről, vagy tócsák maradnak a locsolás után. Ha megáll a víz locsolás után, akkor két lehetőségünk adódik a burkolat téli megemelkedésének megakadályozására:
1. Minimum 40 mm átmérőjű lyukat fúrunk a beton teljes keresztmetszetében mindenhol, ahol tócsák maradtak a belocsolás után.

2 .A térkövek közötti hézagokat nem besöprő homokkal töltjük be, hanem olyan vízzáró anyaggal, amelyet por alakban be tudunk söpörni a kövek közé, majd vízzel meglocsolva szilárdul meg és válik vízzáró tulajdonságúvá. Klasszikus és olcsó megoldás erre a cementes homok alkalmazása, nem kevés cementtel. Praktikus erre a célra a 42,5-es minőségű cement alkalmazása, mivel ez biztosan ellenáll a fagynak, és világos színe miatt nem hagy látható nyomot a térkő burkolaton akkor sem, ha a kelleténél erősebb vízsugár miatt kifröccsen valamennyi a kövek közti fugákból.

Térkő és járdalap árak

A  meglévő beton felületre néha a járdalapjainkat, de gyakrabban a térköveinket szokták beépíteni, ezek árai itt találhatóak: Térkő árak.