You are currently viewing Térkő ápolása, kezelése, javítása, tisztító folyadék alkalmazása

Ha jól van lerakva a térkő, azaz sík és egyenes a járófelület, akkor a tisztítása és ápolása is rendkívül egyszerű, nagyon könnyű eltolni például róla a havat. 

Viszont, ha a járófelület egyenetlen, akkor a lapát folyton megakad, a térkő burkolatot nem lehet teljesen megtisztítani a szennyeződésektől és hótól, vagy csak nagyon lassan, rengeteg extra erőfeszítéssel. 

Mi lehet az oka ennek, és mit lehet tenni ilyen esetben?

A megsüllyedt térkő és az egyenetlen felület okai és következményei

A lehetséges okok:

 • helytelen beépítés,
 • nem rendeltetésszerű használat (túlterhelés),
 • egy fa gyökere benőtt a burkolat alá,
 • a csapadékvíz összegyűlt a térkő alatt, emiatt a fagy megemelte a burkolatot.

A következmények:

 • Szinte lehetetlen havat lapátolni a térkőről, mert a lapát folyton megakad a kiálló élekben.
 • A görgős egyszárnyú vagy kétszárnyú kapu használhatatlanná válhat, mert nyitáskor-záráskor a görgő akadozik, emiatt a kapuszárny folyton rángatja a zsanért és a tartó oszlopot.
 • Kényelmetlen járni a térkövön, mert a kiálló éleken megbotlik az ember, vagy az egyenetlenségek kifordítják a bokáját.
 • Az egyenetlen térkő felület nem szép, lerontja a kert és az épület összképét.

De vajon miként tisztítható az egyenetlen vagy megsüllyedt térkő?

1. Az egyenetlen térkő tisztítása

Ha nem akarunk időt és pénzt fordítani a javításra, valószínűleg akkor is le tudjuk tisztítani a havat a térkőről egy keményebb kötésű ipari seprűvel, illetve – ahogy az majd a cikk későbbi részében is látható lesz – különböző térkő tisztító folyadékokkal, térkő ápolókkal is megtisztíthatjuk a felületet a különböző elszíneződésektől, gaztól. 

A hó esetében amennyiben még marad valamennyi belőle a felületen, akkor környezetkímélő csúszásmentesítést alkalmazzunk, pl. a Zeolit tartalmú Útkáli Eco Plus útszóró kiváló megoldás, 1000 Ft körüli áron megkapható 10 kg-os kiszerelésben.

A közeli képen látható érdesség pl. még megfelelően csúszásgátló tulajdonságú, és havonta egy-két sepréssel tisztán is tartható.

2. Az egyenetlen vagy megsüllyedt térkő javítása házilag

A lehetséges okok fenti sorrendjében haladva:

Helytelen beépítés – ez a leggyakoribb oka az egyenetlenségnek. 

A helyi javítgatás sajnos ritkán szokott megoldást jelenteni erre a problémára. 

A teljes megoldás az, ha visszabontjuk a térkövet –az alapot is a teherhordó rétegig –, ami általában murva vagy zúzott bazaltkő szokott lenni. 

Gyakori hiba, hogy egyes murva anyagok nem megfelelőek útalapnak, mert nem fagyállók. Túl porózus a szerkezetük, túl sok vizet vesznek fel, így télen a nagyobb szemeket szétroppantja a fagy, és már nem látja el a teherhordó funkciót – elkezdődik a süllyedés. 

Ilyen esetben sajnos a régi murvát kiszedés után konténeres autóval el kell szállíttatni, és másik, jó minőségű murvát kell venni helyette.

Nem rendeltetésszerű használat, túlterhelés – általában olyankor fordul elő, amikor személyautóra méretezett útra behajt egy 12.5 tonnánál nehezebb teherautó. 

Ilyenkor a nagy nyomás hatására a térkő alatt elhelyezkedő teherhordó réteg betömörödik, a térkő burkolat megsüllyed a teherautó kerekeinek nyomvonalában. 

Ebben az esetben jelenthet végleges megoldást a megsüllyedt részek helyi javítása. 

Ez abból áll, hogy a megsüllyedt részről visszaszedjük a térkövet, és a betömörödött murva réteget kipótoljuk olyan vastagságban, ahogy a szintkülönbség megkívánja. 

Természetesen itt figyelembe vesszük, hogy a frissen töltött murva is tömörödni fog, amikor a térköveket újra lerakjuk és lapvibrátorral a helyükre ütjük.

Fa gyökere miatt megemelkedett burkolat – ez nem túl gyakori jelenség, és általában megoldható egy visszabontás, gyökér eltávolítás, és újrarakás munkafolyamattal. 

Sajnos előfordulhat, hogy 1 – 2 év múlva a gyökér visszanő, vagy máshol bukkan fel. 

A halálbiztos megoldás a fa kivágása, de előtte mindenképp konzultáljunk egy szakértő kertésszel, hátha meg lehet menteni a fát is és a térkő burkolatot is.

Az összegyűlt csapadékvíz megfagyása miatt megemelkedett burkolat – ez is elég ritka jelenség, bár ez nem vigasz annak, akinél előfordul. 

Ha a baj kis felületet érint, akkor csak az adott területen kell elvégezni a vízelvezetés felülvizsgálatát, kijavítását. 

Sajnos előfordulhat, hogy az egész burkolat vízelvezetése helytelenül lett kialakítva, és a megfagyott víz sok helyen megemeli a burkolatot. 

Ez azt jelenti, hogy az egész burkolat vízelvezetését újra kell tervezni és kivitelezni. Mindkét esetben szakemberrel végeztessük a felülvizsgálatot és a javítást!

Térkő ápolása a különböző szennyeződések esetén

A térkő felületén és a térkő szegélyeken sokféle szennyeződéssel találkozhatunk, főleg a nagyvárosi forgalmat kiszolgáló viacolor burkolatok esetén. 

A munkához csupán kesztyűre, zsákokra és vállalkozó szellemre van szükség. Öltözzünk kényelmesen, a tevékenységnek és az időjárásnak megfelelően.

 • Első lépésként takarítsuk el a szemetet, elhalt növényzetet a térkőről
 • Miután összeszedtük a szemetet, a térkövön találhatunk rágógumi foltokat, olajos szennyeződéseket, diófa levele által hagyott barna nyomokat, vörösbort, és ha szerencsénk van még étkezési sertés-zsírt is. 
 • A tisztítást minden esetben azzal kezdjük, hogy a friss szennyeződést itassuk fel a térkőről papírtörlővel, vagy törlőronggyal. Az étkezési zsírokat, olajokat háztartási zsíroldó szerrel tudjuk kiszedni a térkőből, erős súrolás mellett. 
 • A járművekből kifolyó ásványi olajokat melegvízzel és öblítőszerrel, valamint felületaktív tisztítószerrel távolítsuk el a térkő felületéről, majd a végén újra mossuk át melegvizes öblítővel. 
 • A vörösbor eltávolításához ritkán kell felületaktív vegyszer, általában a melegvizes és öblítőszeres mosással tisztára tudjuk varázsolni a térkő felületet. 
 • A diófa levele egy kicsit ‘nehezebb dió’, ehhez klórtartalmú vegyszerrel kell támadni, egy ideig rajta hagyni a folton hogy legyen ideje hatni, aztán végül melegvizes öblítéssel megtisztítani a térkövet.
 • Igazi kihívás, csak haladóknak való a rágógumi eltávolítása. A profik fagyasztó spray-vel fújják le a térkőbe ragadt rágófoltokat, ez elveszi az anyag rugalmasságát, aztán egy kaparó eszközzel eltávolítják a rágó nagy részét, végül erős klórtartalmú vegyszerrel maratják ki a térkőből a ragacsok maradékát. 
 • Egy igazi jolly-joker megoldás, ami minden esetben 100%-ban működőképes, hogy vésővel és kalapáccsal megütjük középen az elszennyeződött térkövet, aztán kés pengéjének a segítségével kiemeljük a kettétört követ, majd egy új térkövet helyezünk vissza a helyére. Persze ehhez előrelátó módon mindig pár négyzetméter tartalékkal kell leadni a rendelést a térkő forgalmazónak.

Ajánlott vegyszerek a térkő ápolására, karbantartására

Normális körülmények között a térkövek nem igényelnek különösebb karbantartást, leszámítva a rendszeres tisztítást seprűvel, és vizes tömlővel. 

Vannak azonban rendhagyó esetek, mint amikor olaj vagy zsír szennyezés kerül a térkő felületre, vagy amikor folyamatosan nedvességgel érintkezik a térkő burkolat, és megjelennek rajta moha vagy alga telepek – ezekben az esetekben pedig nem mindig oldja meg a problémát a magasnyomású mosó.

A térkő közötti moha eltávolításáról korábbi cikkünkben olvashat.

A többi eset kezelésében és megelőzésében a különféle térkő ápolók, térkő tisztító folyadékok, térkő impregnálószerek, térkő tisztítószerek és térkő színélénkítők tudnak segítséget nyújtani.

A megelőzés eszköze: térkő impregnálószer

Ha már a térkő lerakása előtt tudjuk, hogy a burkolat agresszív szennyeződésnek lesz kitéve, vagy folyamatosan vizes területre építjük be, akkor ajánlott a térkövek kezelése impregnáló szerrel a beépítés során. 

A célnak teljesen megfelel például a magyar SILICONE PROTECTION Kft. terméke, amelynek a neve „Aqua-stop W Térkő-impregnáló”. 

A termék használatával megakadályozzuk, hogy a térkő algásodjon, elszíneződjön, a felületén sókivirágzás jelenjen meg. 

Speciális összetételével elősegíti, hogy a térkő színe hosszú idő után is változatlanul megmaradjon, mert véd a károsító UV-sugarak ellen. 

A térkövet a homokba, sóderbe történő lerakása előtt célszerű mártással impregnálni. 

A már lerakott térkő felület esetén a módszer az, hogy ráfolyatással, vagy nagy-cseppes permetezéssel (az anyag folyjon meg a felületen) kell a kezelendő felületre felhordani, legalább két rétegben, közvetlen egymás után, nedves a nedvesre eljárással.

A cégnek egyébként több más terméke is elérhető.

A térkő mészkivirágzás gyors eltávolítása térkő tisztító folyadékkal

A mészkivirágzás leginkább akkor jelenik meg a térkövek és a beton termékek felületén, amikor az adott felület hosszabb ideig nem tud kiszáradni. 

A térkő mészkivirágzás pedig olyankor fordul elő leggyakrabban, amikor a raklapon 10 sor magasságra csomagolt térkő kap egy nagyobb vízmennyiséget, így a legfelső sor kivételével az összes többi sokáig vizes marad. Ez elősegíti azt a folyamatot, hogy a cement egyik alkotóeleme, a mészkő, elkezd a térkő felületén kicsapódni. 

Ez a fehér, fátyolszerű réteg szerencsére magától eltűnik egy idő után, a használattal járó mechanikai koptatás és az enyhén savas esővíz hatására. Időnként előfordul, hogy a mészkivirágzás eltüntetése sürgőssé válik, ilyenkor van szükség vegyszerre. 

Az előbb említett térkő tisztítószer termékcsaládból a „Dry-Cleaning Térkőtisztító” alkalmazható erre a célra. 

Ha minden kötél szakad, akkor ipari sósavval is lehet egész jó eredményt elérni, de nagyon fontos, hogy minimum háromszorosára kell hígítani desztillált vízzel, és permetezni kell a felületre, nem ráönteni. A túl sok sósav károsítja a térkő színét biztosító vasoxidot!

Szennyeződések célirányos eltávolítása a térkő burkolatról

 1. Cementfátyol-eltávolító: a cementnyomokat, a cementfátylat, habarcsmaradványokat tudjuk eltávolítani vele.
 2. Moha és algaeltávolító: az aktív klór erejével nagy hatékonysággal tisztítja meg az elalgásodott, bemohásodott felületeket.
 3. Füst- és koromeltávolító: a világosabb színű felületre rakódott nagyvárosi korom- és füstszennyeződések eltávolítására. Kandalló, kandallóüveg, kerti sütő tisztítására is alkalmas.
 4. Olajfolt eltávolító (savmentes): olajfolt, zsírfolt és korom eltávolítására.
 5. Zsíreltávolító: a makacs zsíros szennyeződések eltávolítására, feloldja a felületekről a beszáradt, ráégett zsíros szennyeződéseket. Használható zsíros, olajos kerti sütők felületének tisztítására. Akár hamuzsíros kandallóüveg és cserépkályha tisztítására is.

Az anyagokat minden esetben szivaccsal kell felhordani a viacolor kövekre, majd pár percig hagyjuk „dolgozni” a szert, végül kefével átsúroljuk a felületet. Nem szabad hagyni rászáradni a vegyszert a tisztított térkő felületre. Az eljárás után bő vízzel le kell mosni a felületet.

Beton-festékek

A beton-festékek új generációja elődeivel ellentétben már ellenáll nagyobb koptató hatásnak is. 

A klórkaucsuk alapú „Biztonságos padló- és jelölőfesték” olyan műgyanta bevonatot képez a beton térkő felületén, ami mechanikailag nagy igénybevételnek kitehető, akár targoncázható is. 

Selyemmatt felülete jól tartja a színét, UV álló, sav- és olajálló. Felhordása ecsettel, vagy hengerrel történik. Útjelzésre és a térkövezett felületek védelmére is alkalmazható.

Térkő tisztítás közösségi összefogásban is

Én, személy szerint nagyon jól érzem magam szép és rendezett környezetben. 

Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk ezzel így. Ezért is olyan bántó a szemnek, amikor az utcán elhajított szeméttel találkozunk. 

A térköves belvárosban még annyiból jobb a helyzet, hogy ott időről-időre takarítanak és eltüntetik mások felelőtlenségének a nyomait. 

A külterületeken és az erdők melletti útszéleken viszont már más a helyzet. Itt elég ritka eset, hogy valaki összegyűjti a szétszórt szemetet. 

Ezért is olyan értékesek azok az összefogások, amiknek a keretében civilek összeállnak és tesznek valamit a dologgal kapcsolatban.

Mi a megoldás a szemetes területek és térkövek megtisztítására?

A szemétszedő közösségi programoknak az a célja, hogy önkéntesek kitakarítsák a saját lakókörnyezetük szemetes területeit. De van olyan is, hogy más területeket szabadítanak meg a felhalmozódott szeméttől, és mivel segíteni akarnak egy szebb, rendezettebb környezetet létrehozni, ezért nem sajnálják az időt és energiát, hogy megtegyék ezt a nemes akciót.

Lehet, hogy valaki úgy van vele, hogy „én aztán nem fogom mások szemetét szedni”. Ez a témakör azonban túlmutat a személyes hatókörön. Vannak olyan problémák és kedvezőtlen szituációk az életben, amikor bizony valakinek vállalni kell azt, amit más elmulaszt megtenni.

És ezért működik még ez a világ. Mert mindig vannak olyan emberek, akik meglátják, hogy mire van szükség és megteszik, amit kell.

Aki segített már valaha is másoknak, tudja, hogy milyen jó érzés, amikor a segítség nyomán egy jobb állapot születik meg. És a szemétszedéssel magunkon és másokon is segítünk egyben, hiszen nem csak egyének vagyunk, hanem együtt egy közösség. Ez egy csoport tevékenység, aminek összekovácsoló ereje van és a munka végeztével az ember büszkén, jó érzésekkel telve megy haza. Igazán nagyra értékelendő cselekedet.

Van még egy másik oldala is a témának. Mégpedig az, hogy ahol már eleve szemét van, ott még könnyebben lerakja a többi szemetelő ember a saját holmiját, amitől meg akar szabadulni. Úgy van vele, hogy most aztán már semmi sem tartja vissza őt ettől, hiszen a „mások is ezt csinálják” gondolattal elintézi az egészet.

Így aztán amikor történik egy alapos takarítás, szeméttelenítés, az gyakran hosszú távon azt eredményezi, hogy ott a későbbiekben is rend és tisztaság marad.

Ahogy azt fentebb láthattuk, a térkő sérülésének rengeteg oka és fajtája létezik, a salétromos térkőtől kezdve a térkő mészkivirágzáson, sókivirágzáson és fehér foltokon át egészen az egyenetlen, megsüllyedt térkőig.

Pedig az útburkolat funkciója nem csak a hasznosság, hanem a szépség is – ehhez azonban megfelelően kell megcsinálni, és rendben is kell tartani – mind a saját házunknál, mind a közös tereken.Ha még nem választott térkövet, akkor tekintse át kínálatunkat és az aktuális térkő árakat itt: Térkő-árak.