You are currently viewing Hangya ellen: Hangyairtás a kertben, lakásban (házilag)

Hangya a lakásban? Kevés bosszantóbb dolog létezik, mint amikor a konyhapulton hívatlan vendégek szaladgálnak.

A háziállatokon kívül ugyanis a legtöbbünk nemigen tűr meg más élőlényt az otthonában, ezért azt gondolhatnánk, hogy a hangya a kertbe való.

Ám akinek térköves kertje van, az biztosan rájött már, hogy a hangya ez esetben is rengeteg bosszúságot tud okozni.

De vajon mi a megoldás?

Íme a cikk, amely bemutatja, hogy mi a legjobb megoldás hangyák ellen, hogyan történik a hangyairtás házilag, mikor szükséges szakembert hívni, és vajon mik a legjobb hangyák elleni házi praktikák, illetve melyik a legjobb hangyacsapda?

Hangyák a lakásban, kertben

Miért nem látjuk szívesen a házban, a kertben, és főleg a térköveken a hangyákat?

A gyerekeknek szóló mesékben a hangyákat úgy mutatják be, mint szorgalmas, dolgos élőlényeket. De a valóságban kicsit más szempontból vagyunk kénytelenek felfigyelni rájuk. 

Bizony, ahol véletlenül elszórtunk egy kis morzsát a konyhában, már elő is kerülhetnek az ízeltlábúak. Rámennek az ételmaradékra, a kiömlött cukorra és ezzel kimondottan bosszantóvá válhat a jelenlétük. 

Ugyanígy káros a munkájuk, amikor a térkő fugákból a besöprő homokot szépen kipakolják a térkő felületére, és beköltöznek a viacolor kövek közé. 

Mivel nem szívesen vagyunk velük egy fedél alatt, így nézzük meg, hogy mit tehetünk azért, hogy kitessékeljük őket az otthonunkból, kertünkből.

Hangya ellen

Hogyan védekezzünk a konyhapulton, vagy a térkövön vonuló hangyák ellen?

Először érdemes megismerni, milyen hangyákkal állunk szemben.

Hagyományos vagy szárnyas hangya?

Magyarországon a hangyáknak három olyan fajtája van, ami zavaró lehet azáltal, hogy betelepül az életterünkbe, miközben élelmiszer után kutat. 

Ez a három fajta nem más, mint:

  1. Kis fekete hangya
  2. Házi hangya 
  3. Gyepi hangya 

Emellett még a szárnyas hangyákkal is találkozhatunk, amelyek bár repülni nem tudnak, de hasonlóan bosszantóak, mint a többi rokonuk.

Bár különböző fajok, azonban mindegyikre jellemző, hogy megtalálják a réseket, ahol be tudnak jutni a lakásba és amennyiben a helyszín megfelelő számukra és még táplálékot is találnak, akkor értesítik a többieket. 

Ezzel elindul a menet a hangyaboly és a megtalált táplálék között. 

Érdemes tudni, hogy a száraz és meleg helyeket kedvelik és mindenevők. A természetben a levéltetvek nedveit szeretik szívogatni, aztán persze tovább keresgélnek és előbb-utóbb bejutnak a lakásba is, vagy megtalálják a térkő-fugák közötti lazább homokrétegeket.

A megoldás egy kissé különbözik attól függően, hogy a hangya elűzés, illetve hangyairtás a kertben vagy a lakásban történik.

Hangyák a kertben

Hogyan tudunk védekezni a szabadtéren található hangyák ellen? 

Célszerű olyan megoldást választani, ami elsősorban nem kiirtani, hanem csak elüldözni hivatott a betolakodókat, hiszen a természet tulajdonképpen az ő otthonuk is.

Az első hatékony és szelíd megoldás a hangyariasztás. Szórjunk ki a vonulási útvonalukra valamilyen számukra riasztó anyagot. 

Nem vegyszerekre gondolunk. 

Vannak sokkal jobb és természetbarátabb megoldások is, mint például ha fokhagymagerezd, ecet, levendula, élesztő, kávézacc vagy akár a sütőpor.

Érdemes tudni, hogy vannak olyan növények, amelyeket a hangyák ki nem állhatnak, így ha paradicsomot, zsályát vagy izsópot helyezünk ki, az jó megoldás a védekezésre ellenük. 

Nyilván nem a viacolor kövek közé, de például a térkő-szegélyek mentén beültethetünk egy virágágyást, vagy zöldségágyást ezekkel a hangyariasztó növényekkel.

Hangyák a lakásban

A hangya ellen a kertben történő védekezés jóval egyszerűbb, mint a lakásban.

A hangyákat bár a lakásból is el lehet űzni ugyanazokkal az alapanyagokkal, mint a kertből — legyen szó például a sütőporról, a kávézaccról vagy a fokhagymáról —, ám azt muszáj beismerni, hogy a legtöbben nem szívesen nézegetnének a konyhapulton egy kupac kiöntött zaccot, vagy nem sokan szagolgatnák a fokhagyma émelyítő szagát.

A hangyák ellen a kertben tehát hatékonyabban védekezhetünk, ám ez nem jelenti azt, hogy a lakásban alkalmazott házi praktikák nem működnek.

A beltéri védekezés során érdemes hideget és nedvességet teremteni a vonulási útvonalukon, például gyakori felmosással.

A hangyariasztó növényeket akár az otthonunkban is el lehet ültetni apróbb kaspókba, de biztos megoldást ez sem jelent.

A hangya ellen szódabikarbóna is bevethető, hiszen utálják a hangyák, és ahogy később látható is lesz, mérgező számukra.

Amikor tehát egyik állat- és természetbarát módszer sem működik, akkor érdemes radikálisabb megoldáshoz fordulni — a hangyairtáshoz!

Hangyairtás házilag

A hangyairtási megoldásokat is két kategóriára érdemes bontani:

  1. Hangyairtás otthon
  2. Hangyairtás a kertben

Hangyairtás otthon

A porszívózás, söprés csak átmeneti megoldás. Ezzel nem is érdemes próbálkozni, mert ha túlélik, akkor a porzsák kiürítésekor a kuka környékét is ellepik.

Viszont ha sós vízzel töröljük le a pultot, az jóval hatékonyabb megoldás lehet. Azonban érdemes vigyázni, mert a só maró hatású, ezért könnyen felmarhatja mind a parkettát, mind pedig a pultot.

Emellett a hangyairtás szódabikarbóna segítségével is meg tud valósulni, hiszen a kisállatok számára ez a háztartási anyag is mérgező, sőt, gyakorlatilag az egyik legjobb hangyairtó házilag.

Ami talán a legjobb hangyacsapda, az a boltokban vehető méreg. Ez azért nagyon hatékony, mert a hangyák nem helyben fogyasztják el, hanem beviszik a királynőnek, aki az elfogyasztása után azonnal meghal.

Hangyairtás a kertben

Amennyiben a kertben — különös tekintettel a térkőre — felmosunk, az már sokkal tartósabban elriasztja őket, mint a porszívózás. 

Ez esetben két dologra érdemes ügyelni: gyakran kell ezt megtennünk ahhoz, hogy folyamatos legyen a só a vonulási útvonalukon, illetve a beton térkő felületét megmarja a túl tömény sóoldat, ezért ha naponta mossuk, akkor fakulni fog a térkövek színe! 

Emiatt ez a megoldás nem igazán hatékony, mert a hangyákkal együtt a térkő impozáns látványa is elveszik.

Sokkal okosabb hadicsel is létezik: állíthatunk nekik csapdát tálkában kihelyezett cukros vízzel, vagy kimondottan a számukra készített – háztartási üzletben kapható – hangya csapdával, ami azért annyira hatásos, mert nem csak a belesétáló hangyákat ritkítja, hanem a csapdában található méreg, amit a hangyabolyba magukkal hurcolnak, a többieket is kiirtja, így megmenekül a viacolor burkolat a hangyabolytól is, és a só felmaródástól is.

Előfordulhat azonban, hogy semmi sem működik…

Hangyairtás szakember bevonásával

Amikor már annyira elharapódzott a helyzet, hogy semmi más nem segít, akkor hívjunk rovarirtó szakembert!

Ők nem csak tüneti kezelést fognak eszközölni, hanem teljesen kiirtják az egész hangyabolyt, így vele együtt a királynőt is, emiatt pedig nem szaporodnak tovább.

Amennyiben térköveire ráférne a frissítés, vagy még csak most gondolkodik a térköves kert létrehozásán, tekintse meg legfrissebb térkő árainkat.