You are currently viewing Sövények: Gyorsan növő tuják – vagy tuja helyett más növények

A kertünk a saját kis birodalmunk, ahol szívesen elbújunk a külvilág zaja elől, ahol kipihentejük a hétköznapok fáradalmait és ahol anélkül akarjuk kedvenc időtöltéseinket végezni, hogy azt az utca járókelői szeme láttára tennénk.

A kíváncsi szomszédok éber pillantásait is kizárhatjuk, ha elkerítjük az udvarunkat.

Erre nem csak a kerítés a megoldás!

A privát szféránk megőrzésére van mutatósabb és természetesebb megoldás, mint a kerítés.
Van valami, ami természetes, mutatós és remekül ellátja ezt a feladatot.

Ez a sövénykerítés.

Sövény ültetésével elbújhatunk az utca járókelőinek kíváncsi tekintete elől, amikor kint töltjük az időnket a kellemes térköves kertünkbe.

Hogy milyen további előnyökkel jár a sövénytelepítés és milyen növényeket javaslunk ebben a kategóriában, arról a cikk folytatásában írunk!

Örökzöld sövény növények

A sövény nagyon jó választás a kertes ház köré, ha a gyerekek biztonságáról akarunk gondoskodni. A felhasználás szempontjából szintén előnyös, mivel nem csak kerítésként, hanem térelválasztóként is funkcionálhat, valamint el tudunk vele takarni kevésbé vonzó külsejű területeket, mint például a kukatárolót.

A sövény levelei megkötik a port és visszaverik a zajt, így mind levegő tisztító, mind pedig zajcsökkentő tulajdonsággal bír. A nagy lombfelület a napsugárzás egy igen nagy részét elnyeli és ezzel csökkenteni tudja a nyári hőséget is.

Célszerű olyan erőteljes növekedésű örökzöldeket választani a kertünkbe, amik jól tűrik a fagyot.

Nézzünk meg, konkrétan melyek azok a sövénynövények, amelyek nem igényelnek túl sok törődést és ténylegesen ellátják a takarás feladatát azzal, hogy minimum 2 méter magasra nőnek.

Virágzó sövény

A virágzó sövényfajtákat akkor ajánljuk, ha csak a nyári kerti-partyt akarjuk a szomszéd szeme elől elfedni.

Szép színeket és kellemes illatokat fognak nekünk adni a lombhullató, virágzó cserjék, téli takarást viszont csak kevésbé biztosítanak.

Ide tartozik például az illatos nyáriorgona, a labdarózsa, a közönséges orgona vagy a pompás jezsámen.

Olcsó örökzöld sövény, gyorsan növő tuja

Beszerezhetünk olyan cserjéket is, amik az átlagosnál gyorsabban megnőnek, ezzel pénzt spórolhatunk meg, mivel így olcsóbban megússzuk, mintha kifejlett növényeket vásárolnánk.

Ilyen gyorsan növő sövények az illatos nyári orgona, a télizöld fagyal, a keleti tamariska és a gyertyán – illetve a gyorsan növő tuja is!

Igénytelen örökzöldek

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a beláthatatlanság folyamatos legyen – de mégsem szeretnénk túl sok energiát beleölni a gondozásukba –, akkor örökzöld sövénykerítésre lesz szükség, úgymint babérmeggyre, japán babérsomra, közönséges tiszafára, leyland ciprusra illetve tűztövisre.

Formára nyírt térelválasztó növények

Sokan szeretik azokat az igen mutatós kerteket, amikben szimetrikusra nyírt térelválasztó növények és sövényalakok vannak.

Ezzel persze sokkal több a munka, hiszen rendszeres metszést igényelnek, viszont megéri, ha az angol stílusú kertek látványát akarjuk megteremteni.

Szabályos sövénysorokat tudunk kialakítani a közönséges tiszafával, kerti korallberkenyével, Júlia borbolyával, közönséges luccal vagy a babérmeggyel.

Tuja kerítés

A tuját szívesen ültetik a kerttulajdonosok ezzel a céllal.

Örökzöld növény, ami télen és nyáron egyaránt üde színfoltja a kertnek – ám van egy igen komoly hátránya is!
Akad néhány hasznos tippünk a tuja ültetése és a térkő lerakása tekintetében.

A tuja változatos alakzatokban jelenhet meg.

Ma már léteznek:

  • Oszlopos
  • Kúp
  • Gömb
  • Magastörzsű
  • Csüngő változatú tuja fajták

A növekedésük tekintetében is teljesen különbözőek.

Léteznek:

  • Lassan
  • Normál ütemben és
  • Gyorsan növekvő tuja fajták

Emellett léteznek, amelyek a napot és a félárnyékot szeretik, de árnyéktűrő sövények is kaphatóak.

Amikor az a célunk, hogy takarást érjük el vele, akkor oszlopos és sövénytuját ültessünk!

A sövény kialakításánál 80-100 cm az ideális táv egymástól és a kerítéstől.

Tuja sövény ültetése

Készítsünk ültetőgödröt, vagy árkot.

Ássuk ki a földlabda méretének 2-3-szorosát. Ez általában 60x60x60 – 80x80x80 cm alapterületű.

A gödör aljára tegyünk vissza a laza földből egy keveset.

Ajánlott a szerves trágya alkalmazása, hogy feljavítsuk a talaj minőségét. Ebből tegyünk pár lapáttal a gödör aljába, majd erre kerüljön a porhanyós földből, azért, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel, nehogy megégesse azt.

Szórjunk por alakú talajfertőtlenítőt a gödörbe. Ez kb. 1 évig védi meg a növény gyökerét a kártevőktől, így a kiszórást meg kell ismételnünk a következő évben (akkor majd már egy vékony csövön történik a művelet, a gyökérzet mentén).

Ezek után kezdjük el visszahelyezni a földet a gödörbe, miközben a növényt belepróbáljuk.

Miközben a földet folyamatosan lapátoljuk vissza, egyúttal tömörítsük is! Lábbal óvatosan tapossuk be a gyökérzet körül, hogy légmentessé tegyük.

Egy kevés vizet öntsük rá, hogy a porhanyós, laza föld bemosódjon a gyökerek közé. Hagyjuk kicsit ülepedni, és tegyünk még egy kis földet rá.

Végül öntözzük be gondosan az újonnan ültetett tövet.

A tuja gondozása

A sövényt egy évben egyszer, vagy maximum kétszer nyírjuk csak. Tartsuk szem előtt azt is, hogy folyamatos öntözés szükséges a növekedés biztosításához.

A tujasor töve alatt és előtt használjunk talajtakarót, nemcsak azért mert jól néz ki, hanem azért is, mert ez nem engedi kiszáradni a talajt, és így kevesebbet kell majd locsolni.

A legnépszerűbb talajtakaró a fenyőkéreg, viszont a legtermészetesebb és legesztétikusabb a kulé kavics.
Ahhoz, hogy a kavics szemeket ne vigye el a csapadékvíz, le kell szegélyezni a tujasort és a szegély mögé tölteni a kulé kavicsot.

Bár a tuja igen közkedvelt, azonban valamit fontos tudni róla!

A 2000-es években annyira népszerűvé váltak a magyar kertekben, hogy sajnos egy idő után elkerülhetetlenné vált, hogy megjelenjenek a különböző természetes ellenségeik is – ezáltal elkezdtek tömegesen kipusztulni, aminek a következtében először csak kiszáradt ágak, majd végül teljesen kihaló, elsárgult és felfásodott növények maradtak hátra a sokszor akár tíz métert is meghaladó tuja sövényekből.

Éppen ezért ma már más növényekkel érdemes pótolni őket – és mi is ezt ajánljuk: a tuja helyett válasszunk inkább más, tartósabb és a betegségekkel szemben ellenállóbb örökzöld növényeket!

Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget!

Tuja helyett

Az átlagos magyar kert két fő elemből áll: középen a gyepes terület, amelyet körbe szegélyeznek a tuják a telek határon.
Mondjuk ki, egy ilyen elrendezés nem túl fantáziadús, nem is gyakorlatias, és kisgyermekeseknek sem ajánlható igazán, mert nem lesz nagy élmény a gyereknek.

Az ilyen túl egyszerűsített kertnél több feladatot, de több élményt is jelent egy buja, cserjés, vadvirágos kert.

Ehhez színes cserjéket, vadvirágos ágyásokat, magas díszfüveket és ezekhez illő térkövet válasszunk.

Alapvetően sokáig nem volt baj a tujával, hiszen egy könnyen karbantartható örökzöld, amely gondozás nélkül is szép, 6-7 méter magasságig nő, szimmetrikus kúp alakúra nő nyírás nélkül is. Ezek a tulajdonságok kiváló térhatárolóvá teszik, akár sövény helyett is alkalmazható, és nyírni sem kell.

Gyakori kérdés, hogy melyik tuja nő a leggyorsabban?

A smaragd tuja igen olcsón beszerezhető, és gyorsan fejlődik.

Nem volt baj vele, egészen addig, amíg a korábban említett tömeges kipusztulás el nem kezdődött.

Persze ezen kívül is vannak hátrányai, például az, hogy magas a páraigénye, és ez öntözéssel nem pótolható, így sajnos az aszályosabb években is tömegesen pusztulnak.

A száraz időszakokban pedig sajnos fokozottan gyengülnek a növények, és egyre valószínűbb, hogy betegségeket fognak elkapni, aminek következtében elkezdenek bebarnulni.

A tuja legjobb tulajdonsága az, hogy télen is élénk zöld, és tökéletesen zár a lombja, így élő zöldfalként használható.

Alternatívaként tehát hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajták jöhetnek szóba!

Néhány példa:

Boróka — kiváló fagy- és hőségtűrő faj, kevés fény és víz igénnyel, ráadásul ehető termése van, amelyből pálinkát is lehet főzni.
Tiszafa — is hasonló termetű növény, mint a tuja, viszonylag igénytelen a fényre, a vízre, a talajra, és bogyós termésére télen is özönlenek az énekes madarak.
Babérmeggy — sűrű leveleivel az ideális takaró növény, ráadásul különböző alfajai közül úgy választhatunk, hogy a kívánt magasságig takarjon, mivel van alacsony, közepes és magas változata.

Ha formabontóak és tuja mentesek akarunk lenni, akkor a klasszikus szögletes, téglalap alakú elrendezés helyett tervezzünk íves, mozgalmas kertet.

A kerti utakat íveljük meg egy kicsit, válasszunk olyan térkövet, amely ezt lehetővé teszi enyhén ívelt formájával.
Ha csak szögletes térkővel tudunk tervezni, akkor a szokásosnál másfélszer nagyobb fugákkal dolgozzunk, ez lehetővé teszi, hogy a kanyarokban kicsit elforgassuk a térköveket egymáshoz képest.

Mivel a gyerekek szeretnek bujkálni a cserjék mögött, alakítsunk ki nekik búvóhelyet a sorból kiugró vagy beugró cserjékkel.
A cserjesor alá térkő helyett inkább kulé kavicsot használjunk talajtakarónak, ez barátságosabb környezet a gyerekeknek, és a látvány is természetesebb lesz így.

Sövény helyett díszfüveket telepítsünk sűrűn egymás mellé. Jól fog mutatni, ha a sövény mentén téglahatású térkőből rakunk le egy-két sort, ez kiemeli a díszfüvek színét és formáját.

A virágágyások is legyenek inkább sokszínűek, mozgalmasak, szakítsunk az egyhangúsággal.

Az ágyások mentén lehet visszafogottabb színű a térkő burkolat, nincs rá szükség, hogy a térkövek színei túlszárnyalják a virágokét.

A kertnek természetesen része marad az ápolt, élénk zöld gyep, de ez most egy szabálytalan alakú terület lesz a virágágyások és színes cserjék, valamint a térhatároló díszfüvek között.

A pázsitot is egy-két sor térkővel válasszuk el a kert többi részétől, így a sokszínűség mellett még rendezett is lesz a látvány.

A sövény növények szegélyezése

A térkő-szegélynek kb. 5-10 cm-rel magasabbnak kell lennie a talaj szintnél.

A szegély mellett a fűnyírás csak szegélynyíró géppel oldható meg, vagy egy ügyes trükkel, egy sor térkő segítségével ki tudjuk alakítani a szegélyt úgy is, hogy sima fűnyíróval is elférjünk a szegély mellett.

Ez úgy néz ki, hogy közvetlen a térkő-szegély tövében lefektetünk egy sor viacolor követ, és gumikalapáccsal leütjük addig, ameddig az alatta lévő talaj tömörödni tud. Egy sor térkő elég ahhoz, hogy elférjen rajta a fűnyíró kereke, és lecsapja a füvet egészen a térkősor széléig.

A térkő-szegély és a térkő színe lehet szürke, vagy homokszín, ezek állnak legközelebb a kulé kavics színéhez.

A tujához és a kulé kavicshoz jól alkalmazható térkő árát most nézze meg itt: Térkő árak.